電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
就算明知行左邊冇好處,例如跑電梯,上到平地之後原來腳軟,要龜速行,overall反而比企右邊緩步行仲差

似係你廢喎
明明左邊一個人都無,但寧願排右邊長龍嘅人,咪就係當左行右企係天條
而家有升降機架嘛。
除左有D仆街係左邊企之外 排隊等右邊見多人都會去左邊行
呢個規矩已有共識無需改變 要唔守規企左邊都無辦法
阻個時間都只係以秒數計 放鬆D啦
除左有D仆街專登係左邊企之外 排隊等右邊見多人都會去左邊行
呢個規矩已有共識無需改變 要唔守規企左邊都無辦法
阻個時間都只係以秒數計 放鬆D啦
排右邊嘅人咪就係點都唔想行
「就算明知行左邊冇好處,例如跑電梯,上到平地之後原來腳軟,要龜速行,overall反而比企右邊緩步行仲差」
又唔好吹撚到太大但同意全部人企係忽略人性, 不過未必關貪唔貪事

講乜鳩所有人快D根本唔撚關「所有人」事, 左行既人就係想用最快速度上到去
對想快既人黎講, 可能全部人企只係慢十秒, 但呢十秒如果走左班車, 就係慢幾分鐘
多左十秒比佢就係多十秒機會比佢最快時間catch到下一班車, catch唔到都最少可以排前D, 下一班快D上到車

想快既人自然會左行, 唔急既人自然會右企
乜鳩野全世界快左對想快既人黎講係慢左, 對唔急既人黎講你快幾多都係唔急
見有D人講乜撚野其實唔係個個急, 究竟你地有冇試過繁忙時間搭地鐵
你唔急又想快, 要全世界一齊企, 其實你咪又係心急
中國香港
你個唔安全既數據黎邊度架?
齊上齊落
咁行樓梯都唔安全啦
約九成九的樓梯事故是因在樓梯上走動導致
唔想次次都行
唔想同啲傻人衝突
但呢個世界需要勇者
係彈性,我想講嘅係呢樣
其實係掉轉
係為咗個幾件趕時間的粉腸剝削咗大部份人時間去排右邊
左行右行個d叫樓梯
犧牲多數人
遷就急燥同遲到嘅少數
行樓梯都係會有啲「快線撚」行得慢又唔貼牆行,想快就要係咁左cut右cut閃避,電梯一邊行一邊企反而係仲有秩序過去行樓梯
我成日都做第一個企左邊⋯⋯尤其係一啲好長嘅電梯根本唔適合行,做乜唔企左邊呢?更何況左行右企呢樣嘢地鐵已經冇講好耐
有,冇禮儀咪就係支那化
你個"犧牲"嗰堆人根本就唔係急既,或至少係唔願意付出既人。
你而家係犧牲緊堆願意付出體力既人喎。
一夫當關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞