電梯「左行右企」兩大問題。

490 回覆
116 Like 607 Dislike
根據樓豬 logic, 高速公路條快線都可以取消
急就搭的士啦
跟住你企你好彩咋,冇俾後面個d吊鳩你
好撚憎人無啦啦係左邊攝埋黎 好危險架嘛 反應慢啲都炒車
咩個人,原本應該上左去果啲都留埋係下面
咪整體都慢左
反而係左右都企撚淨係諗住自己唔洗行都快左冇諗過平均速度係慢晒
都唔好講要最快消化人流一定係左右都行
你assume咗右邊time cost低,但好多人只不過腳攰到等唔到𨋢,想快啲到目的地坐低
塞得太緊要就梗係行樓梯呀
但行電梯再快啲吖嘛
你呢個留言咁多負評就知好多弱智仔
呢d 弱智仔就應該係見到左邊無人行,都堅持排右邊嘅傻仔
根本第一個提出左行右企嘅傻鳩就要捉去驗腦,白撚痴
pin了
呢個係人性問題
公路係架車行, 冇人揸車果時想架車唔行
電梯係個人行, 個個有得唔洗行都想唔行
收工時間地鐵好多時快過的士
尤其過海
同埋最大問題係你收工時間要搵架過海的都唔易啦
好多時左邊成堆人想打尖企右邊,然後塞埋左邊想真係行嘅人,得返右邊一條企
香港人咁急根本就應該拆晒啲電梯
改晒做樓梯左右都可以行
一家便宜兩家著
唔洗擔心太多人行既電梯機器勞損縮短壽命
兩條線都可以應付番香港人一定要行既性格
你呢句logic 喺邊
依你咁講只不過係右邊腳攰行嘅cost > time cost
左邊一樣可以腳攰 不過time cost 更大
你急咪parkour行先lor
我唔急wor
其實扶梯嘅意外係好多,成日都有人唔同程度咁仆街&損手爛腳,好多人出梯時企唔穩,夜晚飲住啤酒 跑梯都有見過(CCTV),
但係最多都係行梯仆親,你仆街之後唔叫白車就走左去,難為维修員要幫你寫報告又要大巡查。
事實就係有人想行有人想企
上面有條BBC片實測左啦
你唔急咪死翻去右邊慢慢排囉阻撚住晒
左右兩個人比呢?
其實想快可以行樓梯。如果個個都行電梯,摩打心好快踏斷
乜撚野本土文化
一吹到文化就唔可以討論同批評?
B 仔你仲惡撚過共產黨
真係 不如起好就咁擺喺度唔用 咁咪唔會爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞