ViuTV今次真係殺左自己兩隻生金蛋既雞

482 回覆
2776 Like 127 Dislike
其實由Day 1開始就已經知道ViuTV既仆街賺錢模式:急功近利,用到你盡,勢要最短時間內將藝人揸乾揸淨。

MIRROR十二子,拍廣告、岀活動,遠超過於真係做音樂創作或者拍戲。俾人笑係full Time 廣告從業員,唔係無原因。相反睇下隔離MC,人地都有keep住接廣告,但個量唔會誇張到咁,唔會係一早已經未來一年所有schedule排到密密麻麻。仆街公司好明顯無諗過比更多空間佢地去訓練進修,或者嘗試更加多創作。所有野都係趕趕趕,因為時間就係錢,廣告機會不容錯失。

到COLLAR個情況更加惡劣。一岀道,歌未練好仲未有成績,就推佢地出黎不停接廣告、岀活動,又一隊廣告從業員誕生。從來無諗過真係投放時間金錢去認認真真比呢幾個女仔做training,改善下唱歌、跳舞,建立默契。真人show都只不過係表面野,一來marketing想增加觀眾緣,二來講到尾咪又係為收視率同賺廣告費。

賺錢賺到盡,無所不用其極。今次終於賴嘢,搞出咁大件事,甚至可以話係一鋪清袋。

MIRROR:除非大家覺得佢地真係咁冷血,如果唔係佢地心理陰影應該都好大。就算佢地心理狀況OK,以而家大眾對呢件事既反應,佢地無論如何都要息影最少一年半載。如果隔一兩個月就又好似無事發生咁又出黎唱歌跳舞或者出活動,只會引來更多非粉絲反感。就算比呢件事丟淡左,蒙上咁大既陰影,以後佢地都未必再可以搞演唱會。就算搞,又有咩幕後工作人員會想再同佢地合作?

COLLAR:一石擊二鳥。現實講一句,呀Mo好大機會呢次意外過後會失去跳舞甚至基本生活自理能力。So Ching受咁大打擊相信都要一段好長嘅時間先至可以平靜到。而佢到底會唔會因為男朋友而追究公司同想退團解約,係一回事。但以後佢都會比呢件事纏身,如果佢同Mo分開一定會受好多人指指點點。COLLAR 呢一年半載同樣都應該會息影,因為如果男朋友受左咁嚴重意外,So Ching 繼續過招唱無照跳,PR我都睇只會引來更多人指責佢無情無義。

ViuTV貪得無厭,今次終於自食其果。本來兩對團喺現今娛樂圈基本上係玩晒,包攬香港好多好多廣告。MIRROR形象討好,擁有龐大粉絲團隊。COLLAR後勁都唔錯,雖然實力比較差,但上弦幾位人氣絕對唔係講笑。而家兩對生金蛋既雞,都要被迫一齊停止所有活動最少一年半載。一年半載之後出返黎,仲補唔補遲到人氣都係未知之數。

仲未講ViuTV準備好既其他project,本來計劃好仲有好多季既全民造星。本來大把後生仔個個走去試,而家變到好似過街老鼠咁,咁CCTVB個啲星夢傳奇既形象差無幾。本來係一個可以keep住幫佢搵生財工具既節目,再唔會有相同效果同吹奏。

六個字總結:自作孽、不可活。
我哋唔會原諒你㗎
仲要Spin去ptsd度

而家我見到你哋真係ptsd
Viu點捨得2隊廣告從業員唔接廣告 分分鐘下個月有繼續出嚟做
你當200萬黃絲流架?
唔出奇,以佢地風格。不過兩隊人到底精神狀況許唔許可都係另一件事。不過咁做只會引黎更多人反感,只會適得其反
下個月就出返黎啦
你諗多咗
最好笑係,之前睇報道講到話好似MIRROR十二子好大犧牲停左一個月冇拍廣告,就係為左呢次演唱會排練。大佬,其實唔係好正常嘅咩?講到好似話一個月唔拍廣告好大犧牲,CLS。
一年半載息影,頂盡兩三個月出返黎啦
而家唔使開演唱會可能過兩日就復工繼續拍廣告
Viu唔怕香港人小罵大幫忙
因為你地反Viu高層但繼續撐佢地班藝人
舊錢都係Viu 總公司袋大部份
未必。
呀Mo既情況未係final。
如果真係因為今次意外而全身癱瘓?
如果一個唔覺意過左身?

咁快復出只會引來更多人反感同責罵。
仲有exactly咁諗
另外mirror仲要呢排玩開幽默路線
套闔家辣票房收得幾好就知
但呢件事過後
真係有排都冇得再行呢啲路線
黎緊仲有套姜濤同呀Jer拍既笑片會上映
真係唔知佢地會點
無論點應該都唔會如期上,因為大家氣氛咁差,根本冇人想睇,笑唔出。
止唔止200萬
屌,我都想講

真係有ptsd 見你地日日咁討論viu/mirror/mo/演唱會已經好大壓力啦
其實MIRROR都係比ViuTV害。
事業頂峰,萬眾期待嘅演唱會。
最後竟然搞成咁。

呢次一定係轉捩點,
MIRROR銳氣同風光不再。
COLLAR出左道都唔係好耐,最好方法真係解團,單飛轉management 公司。下弦個幾個會比較慘,上弦嗰幾個反而唔使擔心。
有d手足對64有ptsd,為佢地著想唔好post咁多🙏
推下。
去訓了。
希望醒左會有Mo好消息。
唔洗客氣 有曝光率就得 多謝幫推 乖
等出調查報告
追究承建商
正苦/勞工處高度介入
Viu公佈日後檢討安全保証
正苦修例
繼續工作
審理賠償
VIU PCCW 等天收啦
Viu on9
班藝人慘
佢地仲有Error
拍廣告佢地會全力推Error
而鏡仔方面,佢地會主力推幾個出黎拍廣告
未來一年應該唔會再有演唱會,過兩三個月就會單飛試下水溫
會搵最紅個兩三個出黎試下

成件事有D似Arho Sunny 咁
我都覺,根本佳佳佢只係諗點賺錢,佢唔會好似TVB或者其他人咁,慢慢等
佢份人好心急,所有野要即刻做到

原本生左隻金雞,可以生金蛋
結果太急拎黎賺錢
今次真係自己拎黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞