PS5 機主討論區 (71)繼續大貨到

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
如果係用VRR 我會開最高
好,今晚試下先。期待體驗到ps5 既效能
ching 玩咩game 開vrr?
我之前玩nigga spiderman 開左好爽
而家玩horizon 2 好似冇vrr,格硬開唔覺有乜大分別
如果係OLED TV 夾硬開VRR 我寧願開返4K增強模式 始終畫質有分別
*如果唔係OLED TV
我係oled
新屋入伙買佐X90J 中伏
入電視post 睇
樓主勁幫得手
部機琴日先入手,得一隻GAME horizon 2
我係㨂左VRR-自動,我見佢解釋話如果隻GAME 有支援VRR 就會自動開啟。我試入GAME,又真係開左喔,咁係未代表依家 horizon 2 更新左可以技援VRR?
我都係X90J, 即係唔好開VRR 好D?
但依部野唔係打正旗號ready for ps5咩?我因為咁先買。
邊度買?
係?我都撳左自動開vrr
我係開平衝mode ,都係小lag,一比較都唔夠效能mode爽
最後都係用效能mode
上個月玩蜘蛛俠2 個fps 係可以上到100,效果明顯好多
今晚睇睇horizon 效能mode 加vrr實際fps 幾多先
始終LED TV開VRR係有缺陷
不過唔比較唔會發覺既
我果時都係中伏 信佐佢係best for PS5
早知加幾千買OLED TV
update 左可以同時開vrr 同分區背光應該就ok 啦
ready for ps5 好似有hdmi2.1 就會寫
請教下,效能mode 即係點
以前我機接左電視就玩,完全唔識果點調教畫質,但今次PS5 講到咁勁,我想學下野
講緊嘅係horizon game 入面嘅setting
佢有三個mode,具體字眼唔肯定啱唔啱
畫質優先: 4K 原生直出 30fps 加vrr 唔知有冇用
平衝模式: 廢版4K 40fps左右 加vrr 唔知鎖唔鎖到60
效能優先: 1800p 60fps 加vrr 唔知去唔去到80~90

我一路用效能,因為我覺得分別唔大,順重要過畫質
其實效能係未講果個光追效果?
依先係新技術?係未隻隻GAME都用?
同埋用效能先需要用到VRR技援?
唔係,兩件事嚟
效能係講犧牲畫質換fps,只係取捨問題
光追睇隻game 自己有冇整
vrr (variable refresh rate)用嚟將mon 嘅Hz 同GAME 嘅FPS 匹配返好D(?)最後目的都係為左順啲
都係睇game有冇加,game 有加就會再升fps
另外ps5 有得對冇vrr 嘅game 照開vrr ,我未知有冇效果
學到野
我唔識ga ,google 返嚟
有錯唔好屌我
針對返你隻horizon 2
想最靚畫面就fps一定冇咁流暢
想最流暢就犧牲少少畫質
平衝mode 好似係新update 嘅嘢
叫做兩邊都有啲,你接受到呢個就最平衝
我自己睇過效能mode 就返唔到轉頭
對我嚟講已經夠靚畫面
如果我依家㨂左 畫質優先,係D高速動既時間,個FPS就有機會跌,例如60跌到 30 咁,但如果可以開到VRR,就有機會平衝返個FPS 升返接近 60? 個VRR係針對依個情況用?可唔可以咁諗呢?
你當VRR 你提升你fps 嘅手段就得,有得開通常都會好過冇開,特別係隻game 本身support vrr
致於邊個mode 有效,我估關個廠點set 事?
spider man 2效能mode 係可以由本身60升到去70~110fps
唔該晒
今晚慢慢試下先
佢係煩呀嘛,死要話人哋唔啱錯哂,自己就咩都知。

我同fd 兩個都ps5,我就俾左我ac佢叫佢down左gamelist 隻overcooked2同我玩。佢down完就轉返佢本身得最基本plan個ac同我連機玩。

然後佢一開始唔記得轉返自己ac開game,所以就彈左我出game。

呢啲我全部親身經驗,佢就話咩唔係你講咁情況乜乜柒柒。

呢度成日有人問啲無聊問題好多巴打都不厭其煩咁答完又答,但都無話啲乜嘢。但係你一開始啲態度就真係好撚閪,我都無諗住同你講道理分邊個啱邊個錯。呢度網上討論區,總之你態度閪我睇你唔順眼就直接屌你老母姐,就係咁簡單。仲要唔係得我一個屌你,好心你就學之前收500蚊車馬費隻炒狗直接潛水算啦。就算你真係啱撚哂呢度網上世界我同你三九唔識七都係會繼續屌你老母,希望你做返個孝子收收皮。
但如果你講新技術
vrr 本身唔係新嘢
隔離xbox 一出就有vrr
sony講有,但係呢幾個月先upgdate
光追好多game而家開左會鎖30fps
有d game 就update 個殘廢版光追俾返60fps你
都係取捨問題
ps5都係唔夠勁開盡4k 120 光追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞