多倫多生活討論區6

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
日式便當 駅弁 (火車便當)

好多嘢都可以凍: 燒賣, 燒雞,燒三文魚, 菠菜,雞柳,紅蘿蔔,…

但最好用日本米 (或本地珍珠米)

J town 飯糰 onigiri
問你公司hr
帶熱飯或叮飯公司有指引, 唔可以食魚或其他大味嘢

如果公司有lunch room 食無咩特別味熱飯無問題
有得拎實蓋嘅就保暖啲
唔知你咩公司

我做過啲公司有cafeteria 嘅, 好多唐人都叮飯咪一樣大味

唔好喺自己位食熱嘢無問題
大部分公司都唔得,通常可以carry over 一部分去下一年, 問翻 HR
大部分公司有 pantry , lunch room 放微波爐
行唔知幾耐先由屋企行到巴士站
我上面已經答咗, 12月尾你會有 4.5 日
有冇搵agent跟? 定由頭到尾自己搞?

黎緊都拎 不過唔知邊度入手好
除咗夠唔夠時間仲要諗下你喺香港會唔會揸車
一陣考完一年都係雪櫃牌
手車未熟然後過黎轉左軚又緊張真係好易有交通意外

之前話幾日就適應講緊喺香港有揸開車
我都唔明點解有啲人國際牌就要出車,真係有咁急咩學返幾堂考個G/G2都係兩三個月時間啫
我自己同身邊朋友一到埗都有用國際牌租車方便睇樓入伙嘅,本身揸開車啲肌肉有晒記憶,個腦可以抽出黎提住自己轉咗左軚就冇咩問題
新手+雪櫃就真係唔建議過黎即刻揸新手入錯對面線驚起上黎急剎或者踩油真係會死
食唐餐比cash有折
Tips比10%
大白菜 napa cabbage 即係韓國泡菜嗰種 最襟擺 煮法又多
西人超市都有
不過買菜真係去亞超/華超最平
西超比較相宜係番茄 青瓜 西蘭花 椰菜花翠玉瓜zucchini呢啲 當造時好平
好想快d過去
同埋西超啲生菜多數擺喺雪櫃 定時噴水落去 搞到濕曬
賣嗰陣靚 但唔襟擺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞