多倫多生活討論區6

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
翻既工種唔係office工無自己個位
味道大都係個concern 咁唯有買啲不鏽鋼保溫盒睇下捱到幾耐 如果發現都係放唔到咁耐嘅話 就帶其他嘢
青瓜唔放得好耐, 1個禮拜。

紅蘿蔔 放幾個禮拜

薯仔 放幾個月(適當環境下)

洋蔥放幾個月

椰菜 紹菜 幾個月
都係嗰句,唐人超市平好多
唯有入鄉隨俗下 或者帶下沙律
係 所以通常我一個星期出去買一次菜
得閒weekend去唐人超市入貨啦
冷麵 捲餅 沙津
仲有咩可以凍食
死梗

你話yonge + major mac 就可以無車
我都諗唔到 個香港同事烚粟米/ 有外國同事食水果/ 有同事食三文治cupcake cookie / 韓妹架妹食飯團
有冇人識車
對車完全無概念
Corolla cross
HRV
保溫飯盒, 好嘅可以保到

日式便當

公司有microwave 但我從不用, 我亦好少帶飯, 一年10次咁上下 Thermos 保溫飯壺 仲要係唔密氣嘅,都暖
睇緊啲不銹鋼保溫飯盒 諗住朝早臨出門口叮完再帶出去
陣味會好得人驚
你咁樣做同細個小學個種飯的保溫一樣
今年你無vacation

當你8 月開工, 每做滿一個月有 0.9 日假, 但呢啲假要到出年1月1號之後先攞得,到時你有 4.5 日, 可以在 2023年 攞, 你2023年內亦只係有呢 4.5 日假。

2023 年你做足一年, 到 2024 就可以攞到 10 日

大部分公司都係咁計假期,個個月累積假期, 但到年尾先落你「戶口」俾你攞假

少部分公司會每個月即時發放假期
咁恐怖 咁算啦 唔想嚇親人
索性研究下中午帶咩三明治曲奇蛋糕去食
覺得呢到啲曲奇蛋糕都好甜
你唔好整到咁熱可能會好好多
俾少d tips
Ching帶開咩翻工食 定出去食多
其實我覺得自己將來都係出去食多 但總覺得一個星期都要有一兩日帶飯 畢竟出去食好貴
我係 臨訓前擺落下格解凍
唔會死梗既 搭耐d車實得
一定要suv?
我未搵到工ro 不過搵到工我都會整可以凍食的野
上utube大把日本人妻教學
以前係香港無人會care飯味
因為大家都係食個類野
即係話一個月有0.9日大假,年尾會齊十日。我計就有10.8日一年

通常每期糧單會寫明你儲咗幾多日假
都幾肯定唔得, 違反防火條例

做過不同公司見過人買電熱水煲或咖啡機放自己位,幾日後就有memo 出話嚴禁喺位使用發熱家庭電器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞