多倫多生活討論區6

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我都返過香港做嘢
不過我反而喺香港洗少啲
因為香港我冇房冇位放嘢
返嚟加拿大就會洗錢佈置吓間房
到唔夠位唔等洗嘅嘢就放basement
覺唔覺Toronto Area 啲抄牌好痴線 同香港有得揮 連凌晨都專登走去啲山卡啦地方抄牌

好似幾肥美
係咪high park個動物園?
我記得係combined
當時去整ac 個邊職員問反正都要放舊錢係到maintain個a/c 不如買我地個gic product
唔夠飽
HSBC system 好廢,你5位數字可能幾個銀行戶口或股票投資

anyway 曾經連續5年每年要打電話去叫佢退翻 registered account 費用俾我。
No. HSBC 係計 average deposit balance of bank deposits ... of the monthly cycle, 唔係 daily minimum balance, 所以就算一日低過無問題

https://www.hsbc.ca/content/dam/hsbc/ca/global/hsbc-personal-service-charges-statement-of-disclosure-en.pdf
唔係。 寫得好清楚 total relationship balance 點計

https://www.hsbc.ca/content/dam/hsbc/ca/global/hsbc-personal-service-charges-statement-of-disclosure-en.pdf

我 chequing accounts 長年得幾蚊, 其他savings account 係本身 no fee

不過你如果嫌麻煩唔打去搞就無法
咁誇張

你有香港 premier, 在加拿大用香港戶口可以“享用premier 服務”, 例如使用premier counter ,但唔係求其呢度開個新戶口就自動 premier
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞