多倫多生活討論區6

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
連埋apple care 3000+?仲要16仲要個膽可能升級左

我都係用緊mba處理到adobe個啲野例如ps ai
其實冬天肽 係夏天揸有無咩唔好既影響?
咁良心
13%稅 total 2800+
無咩事我地都係用番MBA算
英國20幾日年假係計埋公眾假期 聖誕 新年 復活節…. 同埋bank holidays

香港 聽人講根本好難連續攞長假

加拿大法例minimum 應該係 10 日,你辭工都規定要計翻4% vacation pay 俾你

另外公眾假期 Ontario 10-13 日 做銀行,政府工,courier等federally regulated 工係多幾日假

加拿大通常大公司入職15 日 (3個禮拜),可以一次過放曬
13%稅
絕對有
冬天胎橡膠軟啲
熱嘅氣溫會加速輪胎損耗 加大油耗
所以rule of thumb係一旦氣溫持續高過7度就要換番all season/summer tires
呢邊時間大約係過咗復活節就要換
英國20幾日係計埋年中嘅所有公眾假期

加拿大公眾假期10日以上, 再加年假
我果陣住condo, parking喺underground丫嘛
仲有apple care呢
明白
謝謝巴打分享
當然有

road noise 嘈, rough ride
所有電子野特別係apple product, 我都建議係香港買
macbook pro 14 連稅香港平差唔多1000港紙
講起就燥撚左
果個tg group 個師兄好似白咭佬
岩岩入group 無耐就亂屌人老母
自此我就怕撚左香港人既tg group
咁痴線
好在我乜tg谷都冇join
Ontario 10 日 public holiday

New year
Family day
Good Friday
Victoria Day
CAnada day
Civic holiday
Labor Day
Thanksgiving
Christmas
Boxing Day

Federally regulated work place 再多幾日

Easter day Monday
National day for truth and reconciliation
Remembrance Day

公司minimum 年假10 日, 我就未做過少過15日嘅工
好撚認同
成個gp萬幾人 真係出聲既得十幾個
得返已經成堆到左既人係到打飛機
完全對於新手係冇乜用
新手問少少問題都比佢地屌到飛起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞