多倫多生活討論區6

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Honda Fit停咗北美啦
而家二手車好貴,如果唔係急用都唔建議買
依家二手車真係貴,兩三年嘅二手仲貴過新車,不過新車要等
補充多兩點
1.伸手黨 明明google “X國入籍條件”已經有哂所有資訊 其實係個group 一問一答係浪費大家時間 你諗下如果你連最basic問題都唔肯自己搵答案 基本上玩唔到落去 除非你搵agent 全包

2.一個自由準公民話自己坐監好難聽 係香港就真係有人因為政治檢控literally坐緊監
認同
特別最尾呢點
我好享受呢到生活亦很感謝加拿大比機會我地

所以點解佢地要用移民監呢個名?唔鐘意咁你走囉
係到生活似坐監咩?留黎當呃完身份走?
勁反感
因為呢個係香港一直以黎用的講法
其實唔洗咁敏感
新移民係咪基本上只可以申請有抵押既信用卡(D人話銀行帳號里面扣1000),然後響加拿大做野半年野,夠唔夠credit 申請車loan?
頭一張多數係 除非係開hsbc
係啊,所以如果如果留港
就要將來預咗要去邊都要講普通話
因為四圍都係大陸新移民

走得既就要心理準備,一定有你唔中意既野
唔係就好似條片果條友咁,成日要relocate
香港車牌唔可以trans去加拿大

你地係落地即刻當地考車?

好快有牌? 冇牌嘅話 個空檔期點維持日常生活?
其實有無咩項目係可以扣稅?
頭2個月可以用國際牌租車,到埗即刻考車
但聽講兩地車種唔係有差別? 咩左右唔同之類

可以照輕鬆適應?

考車幾耐先有牌呢?
即係香精味
我淨係喺TTC站聞到尿味渣啵
條友下轉去US定Mexico
唔知幾時會出片再轉場
呢度如果想賭下波 係咪要去啲便利店 買飛??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞