多倫多生活討論區6

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
downtown塞車都幾勁
10分鐘車程唔去得幾遠
呢邊咁大風,唔適合用輕便遮
咁要住waterfront先得
而家得閒想買返把
最重要係uv99% protection
中央冷氣一開開成個summer
我有車無住過dt 估唔到住正中心十分鐘都去唔晒
放工好多車 塞過香港
香港市區有啲主幹道 告士打道 軒尼詩道 德輔道中咁
呢邊南北向得University Ave 同Spadina叫做闊啲
東西向更加冇乜大街
交叉路口又多
一塞就成區大街小巷一齊塞
仲有右轉,啲人多到你根本轉唔到,然後因為冇轉彎線,你又會霸咗成條右線
好似Bathurst呢啲街要行得快就好講駕駛經驗
慢線有右轉 有死車
快線有行得慢嘅streetcar 有啲路口又畀左轉
成日都要cut來cut去
同時又要顧住啲單車
大家係咪有車開始 先可以好享受呢度生活
eq bank有5% GIC product
好想放舊錢落去 5%利息好抵玩
睇字都感受到個畫面
I see i see
我自己覺得夏天係,要出去戶外玩通常都好遠冇車等於成個夏天on99坐喺屋企
住多倫多市區 唔使揸車都好多嘢可以explore
要去遠啲地方玩 亦可租車
前兩日行過moss park果邊間dollarama,沿路條dundas east都好多黑黑,白卡。感覺治安好一般好似有個戒毒中心,同homeless shelter
其實d 盤真係搶得好犀利,真係幾日就無左個盤
我地重有時差,來回多兩轉已經無左架啦
有幾樣野想問
1. 揸國際牌過去如果租住車用先,係咪唔可以考筆試?一考筆試就當你開始考牌唔可以用國際牌再揸?
2. 有無好既教車師傅介紹?我係萬錦個面
2.如果搭巴士係萬錦落士嘉堡,要比兩程車錢,個兩程係點拍?上車拍一次落車拍多次?另外張卡係邊度買到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞