多倫多生活討論區6

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
第一年 contribution limit 係 0
出年4月報咗稅就有 contribution limit 可以即時供。

任何時間 你有 $2000 over contribution 係唔罰錢,你可以而家供咗 2000 到出年供少 2000, 但 tax refund 都係要等 2023 年報稅 (2024年4月)。

早d供 = 早d 享受 tax-sheltered compounding

理論係o甘 , 詳情請參考專業人士意見,我唔係。

https://www.wealthsimple.com/en-ca/learn/rrsp-over-contribution
貴佬超市無啦

韓/日 有d有
中超好多都有喎
依到除咗j twon仲有咩日超?
Dollar shop都見過有,不過都唔係特別平
屌你笑咗。。。
見面有context+望住嘴型傾計係易好多電話傾如果大家都有啲口音就雞同鴨講
Text啦仆街
唔好慳買雜嘜
呢啲嘢last好耐
買就買人地出面廚房都用嘅嘢
真係冇
其實你想買咩日本貨?
J-town賣嘅嘢 一般亞超都有部分
又嚟乜都唔好慳系列
事關安全嘅嘢
又唔係貴好多

有冇人知邊到有
算啦,大家價值觀唔同
邊有朋友
如果你唔識check最好唔好搵私人喇
喺度一個人都唔識?有冇同事?
曾經有單咁既新聞,所以先話唔好自己一個去試車

https://globalnews.ca/news/2653558/dellen-millard-mark-smich-really-happy-after-tim-bosma-vanished-trial-hears/amp/
https://www.youtube.com/watch?v=bEdB-mkJ_co
想睇負面野可以睇呢條片
條友英國,多倫多,溫哥華,卡加利都住過
宜家去美國

邊個地方都有好有唔好
接受到咪ok
一個完美嘅地方
又邊需要吸納移民
收工味?
有冇戰果?
去車行係咪好D?其實我見D 2手車都唔係平,除非真係想幾千蚊買部錢7,咁不如儲錢買部honda fit或者Toyota Corolla ,都係2期多少少,仲會有D咩費用?
我仲申請緊owp,我都係問下
so far so good
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞