“真”高質電器傢俱討論(24)

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
大金同菱電,
同埋咁大匹數掛牆機家用唔舒服的。

正常 cooling load 咁大,要夠風量先做到 heat transfer,
但咁大風量吹頭,響屋企環境一定唔舒服。

呢個匹數 highly recommend 你 review 下個 load calculation 先。
完全睇唔明
我個廳大約300 尺,咁定裝3匹好d?
如果你得一部機出風,啲風又大又凍,近冷氣就凍到死,窗邊or遠冷氣就又熱又焗

最少都用一拖二啦
1 拖 2 即係掛2 部室內機?
我個廳 400 呎用緊 4 匹一拖二 (2匹 + 2匹)
就係唔想裝2 部
你用邊部
一部室外機,兩部室內機
係,分開兩部擺機啲風會出得均勻個一部好多
室外機都係一部
有冇ching推薦襟用又抵既電視~50"-55"
已經無襟用. 買led lcd
口琴變頻四匹
唔好玩,香港屋企室內裝口琴機

正常最多都係夾裝修裝風喉機
Sony 最襟
簡單即係話,咁大匹數嘅機,要好大風先可以做到佢個製冷量
但屋企正常冇咁高/大, 變左下下兜口兜面吹到正

正常兩部匹半都夠

Btw, 一拖二係講緊呢隻
https://hkele.com.hk/SCM71ZMS1-SRK35ZSWx2?tag=%E4%B8%80%E6%8B%96%E4%BA%8C
有冇人用Sunwave / Cleanup / T 字頭既日式廚櫃/鋅盤?

本身想用blanco 睇睇下都覺得佢地d設計幾唔錯,好有心思。。。
點解唔得,口琴即風喉. 口琴好處出風口有自動遙擺.
掛牆機制冷氣流係反自然定律.
不如自己 search 下乜嘢叫口琴機先

口琴機係指明裝

唔講空間要求問題,
有呢個樓底/空間點解唔做 duct type 暗裝?
貪佢夠肉酸?
早兩年睇過吓,一間四百幾居屋,一套櫥櫃=成屋裝修費,諗唔掂🤦‍♂️
只好冤自己冇咁多錢😭
我都屌唔緊 自問想用好野 電器都用high tier , miele 之類
但日式廚櫃真係好貴 試下問下有冇土炮做到足元抽
雪櫃應該買 日立 三菱 定 樂信
唔好日立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞