“真”高質電器傢俱討論(24)

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
最全面既都係大陸野
咁你真係入到場佢又做好個位比你裝機 佢冇講錯喎
我之前部雪櫃自己一個拆唔掂都叫送貨佬拆箱
送箱佬都講明之後入塵唔關佢事 然後自己做保護包實晒
唔大部既就等最後階段先裝
咁.....邊款好?
Thanks 😊
請問有冇用緊pan 記~變頻窗分(新機)嘅巴絲?
可唔可以分享下部機嘈唔嘈
早一兩個禮拜裝咗
但好似無想象中咁寧靜
間唔中都係有聽到室外機d 壓縮機運轉聲
想知係咪師傅嘅安裝問題
定係部機本身都唔夠靜
其實冷氣壓縮機有各種不同嘅聲音同變頻聲,裝唔同位置有唔同聲音,每個人對聲音接受能力又唔同。
由3年前Panasonic 香港出第一部變頻窗口,我就唔推介
但呢2年多左人裝,發現原來得好少人接受唔到變頻聲,就好似測試緊你聽覺同接受能力,接受唔到就裝分體
我不嬲建議裝分體
窗分
你留意下深夜有冇靜啲,
中高頻有啲聲係正常,
雪種喉有幾長,有冇3米?越短越大機會有雜聲
12尺係包12尺姐,窗分大把pk偷雞得1.5米

中高頻有聲係正常, 低頻都有聲就難搞
想問有冇人用飛利浦RO水機

見有人話有異味,係普遍定個別現象
睇中左部惠而浦蒸焗爐 cs2320
但size有啲大
有冇前置散熱既蒸焗爐推介?
想問下有冇巴打有鋁窗公司介紹
上網搵咗好耐都唔見有人講邊間好
有沒人知Grohe 31722000 同31723000有咩分別?
個制有少少唔同樣
想問吓大家屋企用緊咩牌子吸塵機
有無Miele用家

本身用緊dyson
雪櫃日制不要買日立 ‘frost recycle’ 系列. 溫度好飄忽食物比我其他雪櫃易壞
窗分如果係四面牆,好睇個師父裝工,
我試過因為個師父冇落坑膠(吸震膠)而出左低頻聲
最尾換其他機嗰陣,俾多二千叫個師父幫我重新裝過搞掂

另一個要點係,如果分體機 indoor 同 散熱太近的話,
雪種喉係要預長少少俾佢打圈。
因為喉路太短有機會令個雪種氣化唔夠時間,變左液態回車。
呢個都會令機頭震。
多謝Ching 嘅回覆
請問點知道佢有冇落到吸震膠呢?
我indoor 同室外機都真係近嘅
咁睇佢有預多左喉,但唔敢肯定夠唔夠

不過另一樣問題,佢咁裝似乎太貼玻璃
可能得個窗台位都細掛??
左右都係牆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞