即影即有貼相 / 集中討論post (3)

990 回覆
7 Like 2 Dislike

等放假先至影

Scan張試機相嚟睇吓先啦 

試機鳩影

670m加舊款菲林?
(腦海中哩個位置有好多黑勁)

好似係舊款菲林
交收果陣部機入面仲有幾張相紙

我見色水略黃
不過個exposure真係太監騎馬

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

我嗰部影親都勁爆漿同上色唔均勻,搞到要成日抹個轆
同一盒相紙去第二部機又冇事
搵日要攞去mint check下
我都訂咗新相紙,唔知會唔會keep得好咗

放下張超舊相
小學嗰時亂攞家姐部sx-70影,唔中fo

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

菲林品質問題
解決方法:拿拿聲影完佢買過盒新既(認真mode)

遇過:
菲林品質問題
(難聽d講果盒菲林同你架機“八字唔夾“,毫不科學)

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

菲林品質問題

遇過:
菲林品質問題

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

菲林品質問題

遇過:
菲林品質問題

但我用黑袋拎返出嚟放第二部機又冇事
講起影曬我仲有十零盒impossible 11月到期 放假要出去影下相
我都訂咗新相紙,唔知會唔會keep得好咗

放下張超舊相
小學嗰時亂攞家姐部sx-70影,唔中fo

我好多年前果d相擺到今日都仲係咁清楚咁清晰
今時今日個新polariod做唔返的話就真係

所以先好想睇下新貨係得個名定真是復活

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

菲林品質問題

遇過:
菲林品質問題

講起影曬我仲有十零盒impossible 11月到期 放假要出去影下相

我知道點
八字唔夾

(唔信你試下問下tm)
利申我識佢佢唔識我

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

菲林品質問題

遇過:
菲林品質問題

我知道點
八字唔夾

(唔信你試下問下tm)
利申我識佢佢唔識我

初頭聽我都覺得好難明
或者真係有些tricky野

我果時遇到都係請教d高手
哩個係好認真既答案來

我仲有大量2009年到期菲林

試機鳩影

670m加舊款菲林?

好似係舊款菲林

我見色水略黃

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

如果影下一盒都係咁都諗住拎去check
應該問題不太大

試機鳩影

670m加舊款菲林?

好似係舊款菲林

我見色水略黃

我見張相左面有d裂紋
係相紙問題定係點
第一張無失手都算係咁

如果影下一盒都係咁都諗住拎去check
應該問題不太大

你所講,其實係因為菲林品質一直都唔穩定,或者你可以話QC完都係咁。
因為即使同一盒都有機會唔是每一張都咁樣。

agger下一盒都唔得先check機啦。

終於有舖頭發現唔可以strong hold

唔怕,支那企硬價,過期貨兌返都hkd12x,証明都係中囯市場最安全。(香港呢?

唔怕,支那企硬價,過期貨兌返都hkd12x,証明都係中囯市場最安全。(香港呢?

不了

我見FB日光相就OK, 光管光好似麻麻

講牌子就係打手?
咁就打多D (J) 先~

Every pack uses our latest generation of film chemistry, now giving you richer tones and texture, faster development times – now down to 10-15 minutes – and that distinctive Polaroid character, complete with the analog imperfections that make each photo unique. The Japanese call it “wabi-sabi,” but we just call it “perfectly imperfect.” The iconic white frame that captured a million moments is here to stay. And we’ve got much more in store.

影成點?

催命符等睇相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞