即影即有貼相 / 集中討論post (3)

990 回覆
7 Like 2 Dislike
好耐無過黎推po
最近係星際啲廢品箱入面
搵到部instax 100
原本買黎改落另一部機用
點知清左電池啲銹
發現仲用到
聽日試機

同場加映最近忙緊嘅改機project
雖然有走光同個殻未砌掂
改柒左我認...
但係哈蘇一中焦個下張相真係好正
遲啲得閒啲再買料砌多次

係,架100真係唔一定幾舊水買,
我都係平執返來,預左唔得點知得。

50蚊, 抵玩到爆
而家都唔知改唔改好...
玩返一兩pack先再決定入唔入手wide 300

執到多一架先拎一部去改
其實有時鴨記夜冷檔或者一些夜冷店間中都會見到100出現

其實想入wide 300多d, 個樣靚d
上面改柒左個部
原本係instax mini20
今次柒左塊膠板太軟...
搞到法蘭距錯哂
改到一半就想由頭黎過

執到多一架先拎一部去改

上面改柒左個部
搞到法蘭距錯哂
改到一半就想由頭黎過[/quote]

透過改機過程,你會了解更多攝影,
都係樂趣。

正如我雖然只係學左好少機械原理,
錢亦花多左些少,不過,
學到,都覺得係得著。

亦因為咁,影相我唔太care係咩機,
表現唔太差就可以。

執到多一架先拎一部去改

上面改柒左個部
搞到法蘭距錯哂
改到一半就想由頭黎過[/quote]

都係樂趣。

錢亦花多左些少,不過,
學到,都覺得係得著。

表現唔太差就可以。

執到多一架先拎一部去改

上面改柒左個部
搞到法蘭距錯哂
改到一半就想由頭黎過

都係樂趣。

錢亦花多左些少,不過,
學到,都覺得係得著。

表現唔太差就可以。[/quote]
你咁樣講完
原來葉sir 都課左好多錢去學野
不過咁,我估instax mini 個design 唔容許改機
機殻同菲林距離太大...
但係之前見有個鬼佬改到落bronica
搞到我都仲好想試

執到多一架先拎一部去改

上面改柒左個部
搞到法蘭距錯哂
改到一半就想由頭黎過

都係樂趣。

錢亦花多左些少,不過,
學到,都覺得係得著。

表現唔太差就可以。

你咁樣講完
不過咁,我估instax mini 個design 唔容許改機
搞到我都仲好想試[/quote]

嗱,你唔好咁。

除非你拆完機用膠水黐得返個法蘭距離又冇錯又唔甩

至於俾錢學,有人肯俾架實機出來同肯課金就得了。
你要學下佢囉~

執到多一架先拎一部去改

上面改柒左個部
搞到法蘭距錯哂
改到一半就想由頭黎過

都係樂趣。

錢亦花多左些少,不過,
學到,都覺得係得著。

表現唔太差就可以。

你咁樣講完
搞到我都仲好想試

嗱,你唔好咁。

除非你拆完機用膠水黐得返個法蘭距離又冇錯又唔甩

至於俾錢學,有人肯俾架實機出來同肯課金就得了。
你要學下佢囉~

小弟受教
想問 Wide210 出唔到相紙點搞好

想問 Wide210 出唔到相紙點搞好

應該個勾問題
可能係"刮"唔起張菲林
見到先識搞

或者你用個吉盒入幾張廢相
睇下佢拉起張相時有咩問題
睇下搞唔搞到

Sx70 影出黎中間有一行唔同色又會有小小一點點
會係部機問題定係相紙問題?

Sx70 影出黎中間有一行唔同色又會有小小一點點
會係部機問題定係相紙問題?

1.相紙冇問題
2.菲林本身是否過期?如果唔係,"三段"咁"有機會"係品質問題。
 相機兩轆野有冇污槽?(打橫分得咁平均唔太似係轆野有污槽)
3. "點點"似乎係相機入面向菲林果邊污槽。
 將相機塊鏡* 升起到頂然後搵支壓縮氣吹吹佢(手渣泵唔夠力)

*註:升起塊鏡方法都係吉電盒行到一半就甩低下巴
instax 100 試機相, 順便推po

功已成
入多架先改機啦

功已成
入多架先改機啦

應該入就買instax 300
貪佢個偽文青樣
你地通常去邊度買相紙架 我平時買開instax mini 白邊大概$37 盒 知唔知邊道有得再平d 啊
你地通常去邊度買相紙架 我平時買開instax mini 白邊大概$37 盒 知唔知邊道有得再平d 啊

格仔鋪
至於你講既價錢
應該已經係最低

應該入就買instax 300
貪佢個偽文青樣

其實之前300機係賣過HKD6XX
果陣200/210仲有好多街貨/水貨
又未係好HIT - 300機冇法賣得貴
後來愈來愈HIT
自然就升價

你果部都多霉 影出黎有無事?

未得閒試
這三四個星期放假都要做公司野
防潮櫃開都未開過

我仲未得閒搞架機
如果果層HAZE識自動脫落就好嘞

順便推下

屌原本UP圖個外國網又死左
前面圖片冇哂

趁尋晚十號風球在即
試左發霉機

上面果張影under左
但我覺得都要好天出街影先知真正結果

請問邊到有得買寶麗來600機 上次比天皇昆左幾舊水想揾間有保證d

照計盒機應該好難壞喎
(壞左亦好少人識整,我都唔識)

其實古董相機,貴係貴有冇保養
我覺得如果價錢係平
買過架好過整

所以我諗住買部新有冇好介紹 香港好少見到Polaroid fuji通街都係
請問邊到有得買寶麗來600機 上次比天皇昆左幾舊水想揾間有保證d

照計盒機應該好難壞喎

我覺得如果價錢係平
買過架好過整

所以我諗住買部新有冇好介紹 香港好少見到Polaroid fuji通街都係

咁樣:
少女機(你明既)就新貨現貨,
古董機呢就好難有從未開過出來用。

當然你可以話新機一樣會壞,
舊機只要唔是黑店一樣好好用。

你要決定左,先再揀。

利申左先:
我就只有已經停產既即影即有相機
冇持有少女機
一架壞未得閒搞
一架發左mold(上面講果部)但影到

照計盒機應該好難壞喎

我覺得如果價錢係平
買過架好過整

咁樣:
少女機(你明既)就新貨現貨,
古董機呢就好難有從未開過出來用。

當然你可以話新機一樣會壞,
舊機只要唔是黑店一樣好好用。

你要決定左,先再揀。

利申左先:
我就只有已經停產既即影即有相機
冇持有少女機
一架壞未得閒搞
一架發左mold(上面講果部)但影到

我要更正
唔只少女機係現役,仲有lomo系:唔是少女機但係現役機啦~
BTW之前有巴打話SX-70菲林
宜家好似正常價應該都冇貨

近來事忙,冇研究咩原因了。

趁尋晚十號風球在即
試左發霉機

上面果張影under左
但我覺得都要好天出街影先知真正結果

唔QUOTE太長
宜家冇貨
唔通要買600 FILM試機?

點都要試日光影一兩張
我用lomo instant automat glass
想請教大家點預0.6米影人像?
幾時0.3?
成日out focus
我用lomo instant automat glass
想請教大家點預0.6米影人像?
幾時0.3?
成日out focus

應該有巴打有這部機既

有啲柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞