即影即有貼相 / 集中討論post (3)

990 回覆
7 Like 2 Dislike
屋企搵到部sx-70 按左快門之後 要等5-6秒之後先相紙 有時又冇反應
係曝光問題定部機有事 影出黎啲相都好黃
用impossible instant film color
如果要去整 有冇地方介紹邊到整好
求指教

Mint啦
檢查費$200
維修費會扣返果$200

1.現場唔夠光,所以慢
2.成組機械耐冇行,遲鈍左,行返佢二三十野(用吉盒或廢菲林)
3.如非菲林問題,可能鏡頭有霧(haze)

可以先做上面自我檢查先
係咪walkin mint買機就得

好多有賣既都是walkin唔洗預約既就

以為上網買好d
佢deliver date 耐到

以為上網買好d
佢deliver date 耐到

如果外國,好多為左想賺埋運費(連手續費),會寄fedex, hermes,保證等到天荒地老。
屋企搵到部sx-70 按左快門之後 要等5-6秒之後先相紙 有時又冇反應
用impossible instant film color
求指教

Mint啦
檢查費$200
維修費會扣返果$200

1.現場唔夠光,所以慢
2.成組機械耐冇行,遲鈍左,行返佢二三十野(用吉盒或廢菲林)

可以先做上面自我檢查先

巴打 如果鏡頭有霧有冇得自行處理
求指教

Mint啦
檢查費$200
維修費會扣返果$200

1.現場唔夠光,所以慢

可以先做上面自我檢查先

冇得搞,相機店亦要睇情況,都未必搞。

理由係果組野,係成組食死哂
要拆中間塊鏡再砌得番,更困難
(係俾底板食死入面中間就塊鏡)

自問技術唔夠/怕麻煩嘅師傅都未必接來做 

自家做法係影張相出來睇下有冇問題
會唔會真係影響到
一般薄霧 (Haze) 其實冇咩影響到的話
就由得佢

我自己都有一架係咁
總之放好防潮箱
耐唔時影下
冇乜野,反正又唔是咩大作 

畢竟咁樣搞,咁麻煩工序
我估一定過千落樓

如果只檢查唔維修
師傅正常就唔會同你拆果組野
都係眼睇就算
亦係合理
求指教

Mint啦
檢查費$200
維修費會扣返果$200

1.現場唔夠光,所以慢

可以先做上面自我檢查先

冇得搞,相機店亦要睇情況,都未必搞。

理由係果組野,係成組食死哂
要拆中間塊鏡再砌得番,更困難
(係俾底板食死入面中間就塊鏡)

自問技術唔夠/怕麻煩嘅師傅都未必接來做 

自家做法係影張相出來睇下有冇問題
會唔會真係影響到
一般薄霧 (Haze) 其實冇咩影響到的話
就由得佢

我自己都有一架係咁
總之放好防潮箱
耐唔時影下
冇乜野,反正又唔是咩大作 

畢竟咁樣搞,咁麻煩工序
我估一定過千落樓

如果只檢查唔維修
師傅正常就唔會同你拆果組野
都係眼睇就算
亦係合理

有次同mint吹水 佢話鏡組都可以換
不過冇講幾錢
巴打 去問下先啦

不過冇講幾錢
巴打 去問下先啦

唔QUOTE咁長

冇講幾錢-->精髓所在

因為砌返佢係高難度動作
老實講真係要咁整
我亦只會建議mint

另一個方法係有另一架劏機
整個機頭換

條件係除左同型號之外
最好係同一期出品
以防止線路因略有不同而有機會唔得
諗住聽日去cwb mint 買sx70
想問下關唔關過xray事?過左四次
出啲彩色全部咁樣

不過冇講幾錢
巴打 去問下先啦

唔QUOTE咁長

冇講幾錢-->精髓所在

因為砌返佢係高難度動作
老實講真係要咁整
我亦只會建議mint

另一個方法係有另一架劏機
整個機頭換

條件係除左同型號之外
最好係同一期出品
以防止線路因略有不同而有機會唔得

唔該晒 好詳細
同想問如果係街同室內影 你地會點教個曝光?會唔會閃光燈

等睇相
出啲彩色全部咁樣

我試過影剩俾臺灣海關過X光(如果“手檢“要逐張拎出來,菲林要整卷拉出來作“手檢“),返來香港影,感覺分別不大。

俾果種偏紅唔似係高溫下拍攝造成,似乎係品質問題變到好似monotone咁。

睇下有冇過期先囉~

唔該晒 好詳細

閃光燈睇下其他巴絲經驗
我有燈但十世都冇拎來用

曝光問題:(以冇燈為準)
今日咁天氣基本上我唔影,測光出來一定成秒鐘快門,張相對比度又低。(impossible菲林個對比唔夠polaroid好)

室內閃光燈我通常黑白由佢係中間,距離盡量超過3呎。我因為多數成班朋友合照,距離又唔會話好遠,好少可失手。

食飯相
出啲彩色全部咁樣

我試過影剩俾臺灣海關過X光(如果“手檢“要逐張拎出來,菲林要整卷拉出來作“手檢“),返來香港影,感覺分別不大。

俾果種偏紅唔似係高溫下拍攝造成,似乎係品質問題變到好似monotone咁。

睇下有冇過期先囉~

不過,你4次咁多
我都未試過。

唔該晒 好詳細

閃光燈睇下其他巴絲經驗
我有燈但十世都冇拎來用

今日咁天氣基本上我唔影,測光出來一定成秒鐘快門,張相對比度又低。(impossible菲林個對比唔夠polaroid好)

室內閃光燈我通常黑白由佢係中間,距離盡量超過3呎。我因為多數成班朋友合照,距離又唔會話好遠,好少可失手。

食飯相

之前係室内冇用閃光燈 黑白係中間 張相出黎唔係好出到色 好暗

等睇相

有咩要注意

等睇相

有咩要注意

mint信得過
買果陣問店員啦

唔該晒 好詳細

閃光燈睇下其他巴絲經驗
我有燈但十世都冇拎來用

食飯相

之前係室内冇用閃光燈 黑白係中間 張相出黎唔係好出到色 好暗

當然啦,impossible菲林反差都比一般菲林細嘛。

等睇相

有咩要注意

mint信得過
買果陣問店員啦

買sx70定TL70好
有冇人知fp-100c有冇代替品

等睇相

有咩要注意

mint信得過
買果陣問店員啦

買sx70定TL70好

而家問返轉頭

等睇相

有咩要注意

mint信得過
買果陣問店員啦

買sx70定TL70好

而家問返轉頭

扑鎚要tl70

等睇相

有咩要注意

mint信得過
買果陣問店員啦

買sx70定TL70好

而家問返轉頭

扑鎚要tl70

細張d
有冇人知fp-100c有冇代替品

有隻new55
不過技術唔得
好似大約五六百蚊一盒(有錯請指正)

你當冇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞