即影即有貼相 / 集中討論post (3)

990 回覆
7 Like 2 Dislike
想問lomo instant wide 定 fuji300 wide 好?

Lomo有得息閃光燈j左

fujifilm instax 500af一樣有
又打和
有無人識FP100整返張菲林出黎?
試過跟youtube片學用漂白水沖
之後成張無左
之後成張無左

化巴召喚
之後成張無左

化巴召喚

好似好耐無見化巴出沒
之後成張無左

你漂哂2邊?
之後成張無左

你漂哂2邊?

好似係
聽日影多兩張再戰先
有冇巴絲用過impossible盞SX 70閃燈?
如果一般影室內合照o唔ok?
見佢細細盞成5,600都唔平
有冇巴絲用過impossible盞SX 70閃燈?
如果一般影室內合照o唔ok?
見佢細細盞成5,600都唔平

我未用過,不過係勝在方便,
成班朋友同事一齊既場合影真係冇得輸。

原裝或者一些當年既“副廠“燈,
比較三尖八角,㩦帶會冇咁方便。

咁個袋夠位放就當然冇所謂。

果支燈輕便,2粒3A電就得。
原寶麗來燈,或者香港代工下面成個兜咁果款燈都係4粒2A電,我有支東芝:3粒2A,但只可以用係sonar機款(因機身較高唔會頂到viewfinder)。

睇你既需要嘞。
再想問吓
Fujifilm Instax Mini 90 好D定instax WIDE 300好D
再想問吓
Fujifilm Instax Mini 90 好D定instax WIDE 300好D

我覺得300好d
利申鍾意大些少
有冇巴絲影開impossible 600?
邊到買會平啲?Mint冇佢vip價都幾貴
我帶咗2盒去旅行 過完x ray影出黎全部偏紅

偏紅?
你去咩地方影?咩天氣?

偏紅?
你去咩地方影?咩天氣?

去咗日本影 好好太陽好好天 本身預佢會影到藍天 但最後出黎啲色都偏紅 應該白色既地方都變左淡紅色

偏紅?
你去咩地方影?咩天氣?

去咗日本影 好好太陽好好天 本身預佢會影到藍天 但最後出黎啲色都偏紅 應該白色既地方都變左淡紅色

天熱?溫度大約?

偏紅?
你去咩地方影?咩天氣?

天熱?溫度大約?

都日日30℃以上

偏紅?
你去咩地方影?咩天氣?

天熱?溫度大約?

都日日30℃以上

impossible菲林係好受拍攝時氣溫影響的:

好熱:偏紅
好凍:偏藍
超級凍:成張黑哂冇野睇

偏紅?
你去咩地方影?咩天氣?

天熱?溫度大約?

都日日30℃以上

我講清楚少少:
impossible菲林係好受拍攝時菲林的溫度影響的:

好熱:偏紅
好凍:偏藍
超級凍:成張黑哂冇野睇

例如-冬天影相想張相冇咁藍的話,可以放入車廂,用手搓暖佢,甚至放入底底入面暖著張相;相反夏天呢,如果有隨身帶飲品保冷果D手提箱的話,亦可以放入去,或者你架車就係隔離的話,一影完出相就放去風口度吹凍D。

太凍基本上乜都唔洗做:死相,唔洗救的。

這個問題,impossible一直都冇解決,我相信亦唔會解決。
去旅行 又要決擇 帶Lomo instant wide好 定係SX70好
Sx70技巧仍需鍛練
去旅行 又要決擇 帶Lomo instant wide好 定係SX70好
Sx70技巧仍需鍛練

其實冇乜技巧
機唔壞菲林唔死
剩低就睇你

前兩三頁中出巴打影出來效果你可以參考下
(好過我影果D多多聲)
Sx70技巧仍需鍛練

其實冇乜技巧
機唔壞菲林唔死
剩低就睇你

(好過我影果D多多聲)

慢慢試試啦
人地一般旅行會唔會帶?我覺得有啲重
Sx70技巧仍需鍛練

其實冇乜技巧
機唔壞菲林唔死
剩低就睇你

(好過我影果D多多聲)

慢慢試試啦
地一般旅行會唔會帶?我覺得有啲重
Sx70技巧仍需鍛練

其實冇乜技巧
機唔壞菲林唔死
剩低就睇你

(好過我影果D多多聲)

慢慢試試啦

試過一次發癲 1X數碼 1X菲林 2X即影即有

宜家 1X數碼 2X即影即有
(主要因為試過有地方要"拉條菲林出來手檢先叫手檢")

即影即有就SX-70+Fuji Wide
自己因住個數量 影哂為止

唔帶filter 唔用600菲林
只用布袋 輕便放返入去

布袋係便宜淘寶貨
再車條揹帶上去 (搵改衣店幫我車)
外出影完可以即刻放返入去
Sx70技巧仍需鍛練

其實冇乜技巧
機唔壞菲林唔死
剩低就睇你

(好過我影果D多多聲)

慢慢試試啦

試過一次發癲 1X數碼 1X菲林 2X即影即有

宜家 1X數碼 2X即影即有
(主要因為試過有地方要"拉條菲林出來手檢先叫手檢")

即影即有就SX-70+Fuji Wide
自己因住個數量 影哂為止

唔帶filter 唔用600菲林
只用布袋 輕便放返入去

布袋係便宜淘寶貨
再車條揹帶上去 (搵改衣店幫我車)
外出影完可以即刻放返入去

SX-70你話心癮又好我鍾意又好啦
出發前會先試好架機 (行廢菲林試)
富士係俾我亂影用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞