即影即有貼相 / 集中討論post (3)

990 回覆
7 Like 2 Dislike
今個trip 兩pack 全炒

咁大獲???

我係香港炒過百宜家先叫做冇咩事

因為我成日影都失敗

係點樣失敗左?
我睇下知唔知原因。

成張好曚, 唔清
懷疑過份曝光 我室內同室外影都成日失焦 曚哂 人樣都睇唔到..

over expose係一個問題
失焦係另一個問題

你果架係sonar
對焦清唔清晰你會知道,right?

“抹鏡“前後都是咁
定係之後先係咁?

就係對焦果陣清 我部係sx 70 alpha 1
之前都係咁 一買番黎就咁
一買番黎無塵架

因為我成日影都失敗

係點樣失敗左?
我睇下知唔知原因。

成張好曚, 唔清
懷疑過份曝光 我室內同室外影都成日失焦 曚哂 人樣都睇唔到..

over expose係一個問題
失焦係另一個問題

你果架係sonar
對焦清唔清晰你會知道,right?

“抹鏡“前後都是咁
定係之後先係咁?

就係對焦果陣清 我部係sx 70 alpha 1
之前都係咁 一買番黎就咁
一買番黎無塵架

拿,如果冇拆過鏡呢(唔一定這一手,可能上N手有師傅做過),
其實中間係有好多微塵既一定。
用電筒照下就見到。
(不過你宜家有HAZE應該都好難睇到)

我都有幾架係真係近乎冇塵,
其他都係有好多塵粉係中鏡,走唔到出來。

over expose問題,我未諗到點解。
即使測光錯,亦好少可係張張爆哂……
因為你影一張見over左,
你好自然下一張會"拎多D黑色"去減光。

除非你用錯菲林。

至於錯焦:
你對好焦,影像已經清楚。
就係果個影像進入相機射落菲林度。

如果射落菲林後錯焦,
似乎原因係菲林或者反射鏡距離有錯,
導致唔能夠將正確影像射到菲林上。

(OT:係囉,菲林先感光,叫"相紙"其實我唔明點解)

你影相時有冇"覺得"機械係有問題?
例如奇怪既聲?
(我覺得唔似不過即管問下你)

因為,假如,
即使你手指on9地阻住反射鏡,
成組野係會"郁唔到",直至冇野阻住,
成個影相動作先至去完成返。

有冇"失敗作"望下?
Haze

Haze

咁睇呢你部 咁我果部已經好好 我聽日再試下先
Haze

咁睇呢你部 咁我果部已經好好 我聽日再試下先

之前試過影到都清清地:因為我用過期十幾年菲林,好難作準。
所以先話試下再影張。

屌啊勁想要

唔知點解以前都會出下特別版SX-70 film,
宜家只出係600果邊。

會唔會係70機都可以加filter用600film
btw
呢款Keith haring幾時有

係可以,當然加係film度

不過出去有時都懶得帶多樣野
真係又影下70又影下600咁
會幾煩 (我認我懶)

官網已經有得賣,盛惠24.49USD 想最快自己用代運寄香港

外國USD24.XX合理價啦

合理,我窮姐
買3盒有少折,有冇性趣夾運

以前原廠孖裝都係$155
有性趣團購,慳得就慳

點解會炒晒

宜家只出係600果邊。

會唔會係70機都可以加filter用600film
btw
呢款Keith haring幾時有

係可以,當然加係film度

不過出去有時都懶得帶多樣野
真係又影下70又影下600咁
會幾煩 (我認我懶)

官網已經有得賣,盛惠24.49USD 想最快自己用代運寄香港

外國USD24.XX合理價啦

合理,我窮姐
買3盒有少折,有冇性趣夾運

以前原廠孖裝都係$155
有性趣團購,慳得就慳

差一盒
知唔知邊到有合理價既instax wide 500af買?

停產野,只會係海鮮價。

網上價1600左右,二手店2000以下我個人認為合理啦。

點解會炒晒

懷疑xray 唔肯定

停產野,只會係海鮮價。

500af 定 lomo wide 好?

停產野,只會係海鮮價。

500af 定 lomo wide 好?

In fujifilm we trust

點解會炒晒

懷疑xray 唔肯定

我試過影唔哂,台灣海關照完返來,冇咩分別。
(如果手檢就要逐張菲林拉出來俾佢睇下,咁唯有照X光)

點解會炒晒

懷疑xray 唔肯定

我啲黑白直頭好似重曝咁有個印(似係菲林盒印)應該照得太多
冇計,去邊都要照

點解會炒晒

懷疑xray 唔肯定

冇計,去邊都要照

香港機場算係咁,用支野掃就得。

台灣桃園機場話"逐張拉出來"才算係手檢
又慢慢教我睇個中文告示

點解唔直接講唔過X光的話你掉左佢?

我真係以為自己去左第三世界國家
未聽過菲林(底片)係乜

Anyway,X光完冇咩分別既就。

其實外遊真係唔適合帶菲林
當地買當地影完或者沖(如果係普通卷裝菲林)

點解會炒晒

懷疑xray 唔肯定

冇計,去邊都要照

又慢慢教我睇個中文告示

未聽過菲林(底片)係乜

啱呀
以後都係當地買算

點解會炒晒

懷疑xray 唔肯定

冇計,去邊都要照

又慢慢教我睇個中文告示

未聽過菲林(底片)係乜

啱呀
以後都係當地買算

如果菲林要當地沖

果次我仲有影完同一卷未影既菲林
佢話拉出來手檢
問我是否ok

自此飛台灣唔再帶菲林機影
即影即有就自己預算影幾多帶幾多

不過上次都最後一盒剩4張
想問下白色D位係未滾桶問題

屌啊勁想要

宜家只出係600果邊。

我都想買 好靚
Btw有無人有玩黑黃/黑橙/黑紅/黑粉 個隻相紙
想問下白色D位係未滾桶問題

似係轆到果度唔知咩原因停左一停引致

屌啊勁想要

宜家只出係600果邊。

我都想買 好靚

巴打係咪有興趣組團

屌啊勁想要

宜家只出係600果邊。

我都想買 好靚

巴打係咪有興趣組團

組團買?

屌啊勁想要

宜家只出係600果邊。

我都想買 好靚

巴打係咪有興趣組團

組團買?

係丫三盒有95折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞