[弱者先分一二號] F1 2022 英國站 賽後討論區 4

858 回覆
0 Like 5 Dislike
換左白有得揀可入可唔入
換黃冇得揀
雖然唔知有幾多pace
如果咁分析

如果Max唔係爛車,Lap 1 用紅,紅旗換黃,中場再換黃,冇SC佢就贏硬

主席就倒轉,黃黃在先,冇SC佢輸硬,而SC幫佢免費換紅,所以益咗佢
尋晚係度諗 如果f1車手引入升降班機制會唔會仲刺激
每位車手每年只可以簽一年約
每隊每年只可以留一位車手
然後轉隊唔可以轉同引撃製造商ga車隊
每年最低分個三個車手要同f2最高分個五個跑一轉spec car full race
頭三就可以留番係f1
再引入埋nba個種新秀制度
最低分個隊可以揀人先

諗起都覺得痴線
邊個車手同你揸
完全冇保障
[Sprint] F1 2022 奧地利站 討論區
https://lih.kg/3066877
白行到尾唔爆都跳樓,死硬
GPDA 即刻搞罷工都似
咁搞法Latifi 28歲可能仲鬥緊F4
我都知無咩可能
但係觀眾角度睇應該好刺激
搵個大姐姐照顧和牛
Albon 澳洲果轉先經典
唔想引戰

但係咁做可能更益火星隊
特別係平治

轉隊唔準轉同引擎
黑平 - 威
拉利 - Sauber
大牛 - 細牛

牛嘅車隊生態似最直接影響到
因為細牛始終都係研究能力穩定嘅中遊
以往都係大牛下放細牛 細牛升大牛

唔講升隊
再一個好似氣咁玩唔掂番落去
細牛佢去唔到
咁九成都跌去威隊咁嘅下遊再去玩nba / premier league relegation嗰套死亡漩渦

而黑平
Toto Wolff就繼續買狗形式
喺F3 / F2執條友上嚟做林狗嘅狗

唔要嘅時候即刻就踢人走
所以點都冇影響

而下遊繼續年年轉人 再駛半季頭tune架車
永遠死亡漩渦
除非你話玩Spec car咁
咁個relegation制度就合理好多

其實Formula E可以考慮上面個relegation制度

黃? 定係白
冇記錯條黃揸咗32圈
原來係黃
黃用咁耐仲要keep 到pace 好勁
威記個Jost Capito幾有領袖風範

戰術了得又識鼓勵團隊 不了得

康打入唔返紅牛
都可以考慮下做第三次救世主帶威記返生

Jost Capito又有McLaren Honda嘅管理經驗(幾個月 好似)
威記又有同康打嘅歷史

係你喇康打!

係 如果max冇事其實好屈機

佩佩start係紅黃我覺得佢條黃真係可以撚到尾 佢個race pace一直都keep得好好
其實今場唔係team kill撞爛嘢都有會分落袋嘅
但一定唔係上年果架

話嚟緊仲有一轉upgrade, 睇下點
會唔會係技術問題
無揸過強downforce 車未適應到
暫時叻似係意粉佬真心on9
當年圖嗰d就真係迫害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞