[弱者先分一二號] F1 2022 英國站 賽後討論區 4

858 回覆
0 Like 5 Dislike
輸左賴地硬
無SC即係行黃白,真係贏到?
睇個race pace 真係似贏到
又唔洗吹到辛斯係唯一strategist而叻冇腦。

老實monaco叻都有feedback同本身以為直接換乾呔,但只係太信大屍冇double confirm 先中伏。
辛斯monaco 都有同樣feedback,當然口敏堅定過叻,但大屍之後都係叫佢pit inter,最後個灣大屍叫佢 stay out 冇上inter 只係因為辛斯gap to Perez冇左,所以下一圈計錯數以為叻仲有gap to perez先叫叻入換inter 。

銀石又係,叻SC後係stowe 勁slow down求最後機會入pit換softs ,但大屍唔比,唔通強行入pit咩。

兩個情況大屍都對領先緊叻採取較保守/錯嘅策略,同時對辛斯用相反但其實較好嘅策略做 back up,繼而令辛斯得益者。
" I am running out of fuel."
" Copy. I will come back to you."
係時候買埋威記搞三隊
佢條黃捱咁耐就係為咗條白可以直接hammer time完全唔洗養

當然如果佢條黃碌多幾圈捱到SC就可以直接黃紅
Rbpt又挖咁多平治engine開三隊先搞得掂
去到呢刻我都係覺得爆炸頭係好過白頭佬嘅人選
煙仔廠代理人 出晒名高壓管治玩到瘋狂 blame culture

爆炸頭捱得過 20 21 無俾人鬥走
睇佢之後頂住上面 同整唔整合到下面咁多個 department 變返一條心
有諗過無SC嘅話主席係唔係都會養到直接黃紅,去到尾幾圈同叻咸死過
到時就真係癲佬

Yes I agree. Everybody deserves a second chance
呢個世代, RB 一定要做樣TERM 咗VIPS先
但投資咗咁多
一定話俾機會佢
跟住令世界睇到佢唔同咗再簽返就無事
支持rb
罰佢去做下義工,影相擺上SNS
Term咗RB reserve
可以出年簽做AT reserve
即係同羅臣調轉
Vips RB>AT
羅臣 AT>RB
真係好想睇上場
爆炸頭著撚晒屌鳩廁所狼條撚樣嘅表情
其實只係想暗串拉利strategist
即係一個係正常人
一個唔係正常人

Lap 40 SC restart
林狗喺後面咬住 都同辛斯講話「give Lec 10 car length to breathe」

但係我係認同辛斯係被動咁贏

再上面之前話辛斯disobedience

我嘅理解係
辛斯讓 Lap30都已經好似圖咁讓
到後面前排grid係得叻自己一個硬胎頂

最後又係好似2020年有場雨戰咁
圖讓完 叻自己overbrake 圖咪自己食咗個亞軍佢

拉利當時個TO
唔通真係要辛斯Lap40讓個10 car length

跟住一邊頂HAM PER ALO軟胎 一邊好似餵奶咁keep同前面硬胎嘅LEC十車距離

所以我唔覺得辛斯 - 拉利 係有conflict

即係 二號贏車冇mood唔拍手咪算
冇必要趕盡殺絕呀
人哋要做嘅其實都做盡啦喎
其實buemi仲係rb reserve 唔係淨係得佢兩個
唔知點講

白頭佬係商人
Ron Dennis咁咋嘛

但係我覺得都係商人嗰種精面先治到Toto Wolff呢類人

除非你背後有Adrian Newey或者Ross Brawn咁嘅fit馬

爆炸頭
唔講車隊戰術咁嘅細節 淨講整體

爆炸頭做top tier領隊
唔係唔得

但係好難會追上Toto Wolff / Christian Horner嘅思維
我成早都話垃利根本唔係想贏

反正佢贏唔贏都賺咁多錢
本身 Organisation structure 由 Honda work team時期 已經有 Ross Brawn 執過
又有平治背後車廠 Support 做靠山
Toto 份工最難做咪係咸堡內鬥果陣以及啱啱鬥完穩軍心
反而係 Toto 藉住而家份工擴大佢個人喺 F1 以至車壇嘅影響力多

都係嗰句 平治一面對啲突發 Out of the box 嘢
就算 2021 之前都唔係處理得好好
只係架車夠快 打保守波多數都掩蓋到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞