[弱者先分一二號] F1 2022 英國站 賽後討論區 4

858 回覆
0 Like 5 Dislike
咁你咪cap 囉,下一刻舒仔已經落brake 喇
唔關事,我認為呢個係team management on9嘅問題理解唔到意粉佬八奇思考
下年 PIA 都有威記位
Alpine 又玩 Hypercar
都阻唔到邊個上位
話時話,之前有傳L平英國站會有官宣,講PIA同大頭會點,依家冇聲氣?
你sure ng sure ar
咸狗大哥sc唔白胎呢壇嘢點會再中多次伏
德國車隊德國人組合

直到去到呢個位都仲係離apex有段距離 你仲答同Albon果次黎比有咩原因
如果離彎心呢種距離可以咁defense而入內線果個數咁真係得返drs超車
個頭碌先去到個t-cam到
咁既差距都仲要人讓
不如咪鬼鬥車
咁呢到有無3/4部車
呢到我講錯,大約去到1/2
咸蛇個處境唔同上次 abu dhabi 喎
排頭係 everything to lose
你後面 react 嗰個最多輸一個位 但係賺 Track position 隨時變 race win

原本 sc 前佢係新過前面兩個10圈嘅白胎
假設叻紅 Sai 白 咸紅
或者叻紅 Sai 紅 咸紅
佢呢次 pit stop 冇賺到任何優勢 一樣胎齡紅胎前面鬥唔見得爬到頭

假設咸見到叻換紅咸蛇 Stay out
先唔講拉利兩架 restart 會唔會互鬥
咸蛇賺咗 Track position 守到尾 最差都係輸到返落 P4
但係咸 Sc 前都係坐3望2

總之結論就係 SC 後面 react 嗰個通常都係 Box opposite
同埋平治對贏輸個心理包袱唔會有今場拉利咁大
上面罵交果班係咪搞gag
熟track既話 都知果度係加速區而唔係braking zone

仲拎moving under braking出黎
Blocked user嚟 睇都廢撚事
原來咁係3/4 alongside巴打空間感係點訓練

假如stewards 認為秦仔夠前,係KMag 留唔夠位/閘秦仔嘅話,個結論會係racing incident. 罰秦仔即係佢哋覺得KMag 無做錯,秦仔平排得比舒仔咁多都要罰,即係舒仔更加係受罰嗰一邊

秦 v KMag 同呢單嘢嘅可比性在於KMag & Max 有無illegal block 秦 & 舒
秦入apex 前已經alongside, 用你嘅理論KMag illedlgal block, 秦,就算炒咗都應該計racing incident, 無咁罰即係stewards 唔係咁睇

舒入apex 前無秦咁alongside, Max illegal block 舒嘅理據更加薄弱
拉利內鬥應該未停過 由白頭佬到四眼仔 唔要圖到圖幾時宣布過AM 全部都係內鬥 如果拉利全副心機整車 應該年年WCC加WDC
照計一開始教人賽車就係睇turn in前
後車front axle 過唔過前車rear axle
當然呢啲所謂嘅guideline 好多時淨係適合睇
長直路braking zone入慢彎嘅事件
但係去到F1 由19年開始
呢啲guideline都變到好模糊

秦仔個case
可能嗰時stewards 覺得裡面夠一個車位
係秦仔剷左埋去SMB到
始終後車要爬頭
後車有責任係唔撞車嘅情況下完成爬頭
上年緊係應該讓, 人冇事先做到世界冠軍
你見叻之後就醒水直接讓林SIR
反而我覺得咸狗大哥會跟住換
而家係講緊仲有十個圈跑 又唔係一個圈
比你拎住條舊白
你再勁都守唔住咁多個圈啦

你跟住換 博一博大屍double stack7左
咸狗大哥p2 restart起步 再咬冇咗end plate既陸仔仲好啦
你講咁多,都仲係不斷逃避唔回應離彎心仲有老撚咁遠max就閘埋去呢點。以當時速度同距離落去,舒去到apex 直頭可以過埋,你點肯定係同秦一樣alongside。
當然你都可以話未simulate 過得個估,始終舒落左brake讓左。但佢brake係基於上面cap晒圖離apex咁撚遠嘅地方,根本可以上訴
純粹班垃圾廢覺得唔夠時間
逃避嗰個係你呀,一早講咗咁樣唔叫閘呀,話人盲自己唔睇字,自己碌返上去逐隻字睇清楚啦
由頭到尾無閘過呀,係閘嘅話一早罰咗Max illegal blocking 啦
仲係到扮盲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞