是咁的,玩匿名交友app撞返個ex(完)

455 回覆
251 Like 9 Dislike
魷魚係尖嘅墨魚係圓嘅!
八隻腳嗰啲呢?
八隻腳咪八爪魚囉!
樓主出文出得好快 次次入黎都有更
差唔多講真
個故好有深度
好好睇,一日live左。好耐未試過咁追故

係個故名劇透左,否則見芯玥果part仲刺激👍
過獎!
多謝支持~
「死神邊有咁正面呀?」

「睇你點睇架啫。死嗰面就肯定無得救架喇,個結果一定係終結,但個重點係終結之後你會點面對。」

霞姨見我遲遲無郁個咖哩吉豬飯,對眼發晒光咁。我都好識做,推比佢食。

佢已經食完自己個餐,都仲食到我個飯⋯⋯

「返去嗰陣買多個雞蛋仔同腸粉先。」

我畀返張死神牌霞姨,再拎兩嚿水出嚟埋單。

「吓?搞咩呀?」

「請你食飯吖嘛,講咗咁耐啦都。」

「話咗你有拖拍先請架嘛。」

「得啦,我請就我請。一陣雞蛋仔同腸粉都入我數嘅。」

「咁⋯⋯多謝晒喇喎!」

係我多謝你先真。
推~
今晚會唔會出多一話🥺
推推佢
嗰晚,我想嘗試再去H記識新人,但又諗到未確定自己係咪真係放低,咁都係唔好急住搵下一個,費事又搞到之前同晴晴咁。

「星期六得唔得閒?」

估唔到我唔主動去搵人,竟然有人主動搵我,就係菲菲。

「得呀,做咩?」

「好悶想出吓街。」

「去邊先?」

「去摘士多啤梨。」

我咁大個仔都未摘過,完全唔知咩嚟,同埋我本身都唔係太鍾意食士多啤梨。

不過見無嘢做又有靚女約,梗係幾歹都去馬。

「女女會唔會詐我型架?」

「無女呀。」

「上個禮拜見面嗰個呢?」

「一匹布咁長,見面再講。」
會唔會菲菲成為咗最後一個點醒男主角嘅人
今晚仲有冇
要加甜喇
LM
於是星期六我就同咗菲菲入元朗國,喺元朗站等。

「有無帶護照?」見面第一句就開始鳩噏。

「無呀,捉到咪遣返我囉。」

「有啲膽色喎。」

「我個膽色就藍色嘅,自己友呀。」

「咁你死啦,我哋去嗰個場係黃架。」幾欣賞菲菲會特別搵黃嘅地方去。

「但我條底褲好黃。」

「你篤尿就黃!」有啲人係連黃藍講笑都接受唔到,而菲菲雖然有自己嘅堅持但都會同我講吓笑,咁樣相處輕鬆啲。

我就試過喺H記因為話自己條底褲好黃被人quit咗。

我哋就咁鳩吓鳩吓搭住架好多人好逼嘅村巴入去士多啤梨園。

「係喎,見面之後點呀?」

「原來佢係我個ex。」又講多次,已經第四次講,覺得有啲厭。而我對自己「講第四次就厭」幾滿意,因為六年前同芯玥分手我差唔多講咗四五十次先厭。

「咁你都好吖,知道晒啲答案。」

反而我一直都唔知菲菲同嗰位放唔低嘅前度嘅故事。

「我就無你咁好彩,所有問題都仲係自己糾結,無機會知道真正嘅答案。」
菲菲其實都拍過幾次拖,只係一直都放唔低個初戀。

「可能同佢經歷咗太多特別嘅事,我嘅好多個第一次都畀咗佢。」

唔止上床,仲有第一次去旅行、第一次睇雪、第一次考入大學、第一次養寵物、第一次⋯⋯好多好多事都係同初戀一齊經歷,當時以為都經歷咗咁多嘢,實會結婚,點知有一日對方就同佢講:
「我唔愛你喇,我哋分手啦。」

「點解呀?」

「愛情係無點解。嗰種感覺無咗就無咗,我唔想呃自己然後浪費你嘅青春。」

「係咪我做錯啲咩?」

「唔係你嘅錯,亦唔係我嘅錯。無人錯。」

但係分手到依家,菲菲都不停問緊同一個問題。

「我到底做錯咗啲乜?」

唔係每個問題都有答案,佢亦無再遇返依個男仔。

「有無試過不停諗返過去每一日,想檢視返到底係由幾時開始出錯?如果嗰日我無發脾氣,又或者再早啲嘅日子我有記住佢想睇嗰套戲,係咪就可以唔分手?」

我點點頭,因為真係試過。不停喺回憶入面想除錯,點解我要去台灣?點解我唔冷靜啲?點解唔相信芯玥?點解唔控制好自己嘅情緒?

「分咗手之後,佢就喺我生命中消失咗。我無再見過佢,所有社交媒體佢都無再用,連電話都轉埋。」

「係咪啲老套電視劇情節呀?有絕症唔想你傷心嗰啲?」

「我又真係有問過伯母呀,你個仔係咪死咗?佢有覆我,話未死。」

聽到佢咁直接我都笑咗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞