是咁的,玩匿名交友app撞返個ex(完)

455 回覆
251 Like 9 Dislike
金仔唔見左
等咗金仔好耐

金仔返嚟未?
大家好,依兩日搬屋短咗十年命
見到大家咁熱烈討論好開心
今日執埋啲手尾繼續!
加速
支持
https://www.youtube.com/watch?v=dIJw21SMrio

再沉淪 相信幻想這個你
會重來 給我另一種結尾
我仍然 想努力演每齣戲
還是怕學習欣賞缺憾美
Live咗
用左成個下晝去追到呢度
成個故事好似真既一樣,有好多情況好有畫面同時亦好感觸。
金仔加油
就咁睇啲歌詞都好似以前嘅自己加油向前看 絲打
嗰晚返到屋企,我成晚都瞓唔著,諗咗好多如果,但每個如果嘅盡頭都唔係一個好結局。

其實個天想我點?喺我覺得放低咗嘅時候再考驗多我一次,就係等我認清楚自己未放得低?

咁我依家認啦,我唔會再呃自己,我的確係未放得低。

可能真係懲罰我對自己唔夠誠實,事實上唔係撞返芯玥我都無機會直面自己嘅問題。

我好記得蠔哥問過我:「你係咪真係放低咗先?」嗰陣我啱啱開始同晴晴一齊。

「放低咗啦,都咁多年喇。」

「但依個你好似唔係好鍾意咋喎。」雞腎一矢中的:「你拍拖都一排啦,都無主動提起過佢。」

「鍾意架。唔係吓吓都要提先係鍾意嘅。」

我當時講嘅大話,講到同晴晴一齊耐咗幾乎連自己都信埋。

直到被親戚問起先發現原來紙始終都包唔住火。

但我當時只係承認自己同晴晴行唔到落去,而無發現自己其實未放得低芯玥。

我真係唔明,又唔係第一個女朋友,亦唔係最後一個,點解就係放佢唔低?點解就係面對佢我先仲好似困咗喺過去無進步過咁?

面對晴晴我可以分咗手就無再諗過佢,係半秒都無。但芯玥呢?依六年嚟每次有啲咩細節觸動到我嘅神經就會諗起佢。

可以的話,我真係好想將所有同芯玥嘅記憶刪除得一乾二淨,連同佢開心嘅回憶都唔想要,想依世人無認識過鄧芯玥。

成日叫人放下向前行嗰啲人,同叫個咳緊嘅人唔好咳,叫個唔開心嘅人開心啲係一樣。

我哋都好清楚人到最後只可以自救,乜都只可以靠自己,我都知未來可能有一日做得到,但我依家就係做唔到。

我已經好多個夜晚自己匿埋喊,亦無煩過芯玥,好努力咁去放低,去呃自己,去睇啲放下嘅佛偈,去再愛下一個,再拍拖⋯⋯點知再嚟多個咁大嘅整蠱,依種情況有邊個遇到過?可唔可以教吓我點做?

每一次我以為放低咗,再發現原來又係未得,就會喊。

「一年喇⋯⋯」

「兩年喇⋯⋯」

「三年喇⋯⋯」

直到同晴晴一齊,我已經接受咗依個人生入面無辦法填平嘅窿。我至少做得到諗起都無再喊。

「六年喇⋯⋯」

然後依家,再被個窿跣多次,跌到頭破血流。
More
我完全瞓唔著,連本身幫自己瞓嗰招以一念斷萬念都失效。

可能因為當初學識嘅時候已經分咗手一段時間,先可以諗到第二樣嘢。

依家仲多一個詛咒。

「咁你琴晚諗住咩諗到瞓呀?」

「你呀。」

嗰吓個心有幾甜,依家就有幾苦。

我無晒辦法,唯有重新行返一次以前行過嘅路。

好記得嗰陣大四,大學電郵有個心理測驗,玩完之後無幾耐收到個電話,話我個分數係有抑鬱,所以就推薦我去大學心理輔導嗰邊睇吓。

當時輔導員推介我睇《心跳500日》:「男主角同你一樣,覺得女主角係佢嘅命中注定,你返到去可以睇吓。」

依家我無辦法再好似以前咁有專業人士幫,唯有睇返套戲。

套戲一開頭就講:「It’s a boy meets girl story but not a love story.」

套戲入面,真正講出重點嘅係個細路女。

「只係因為一個女仔有同你一樣嘅奇怪嗜好,唔代表佢就係你真命天女。」

「你淨係記住你哋拍拖啲好嘢,我覺得你下次真係要好好諗清楚。」
睇完《心跳500天》,我再睇《我左眼見到鬼》,因為我雖然知道套戲係講釋懷同繼續向前,但我嘅情緒霸佔晒所有腦容量,令我乜都諗唔到。

我需要將所有情緒發洩晒出嚟。

《我左眼見到鬼》係就算過咗咁多年,每次睇都好觸動我情緒嘅戲。

「你信唔信都好啦,我真係好鍾意我老公。不過我都費事講,講都無人信啦。」

我真係好鍾意芯玥。

「啲人實會話架,唓,有幾愛啫,識嗰七日,愛咪愛佢啲錢?」

當初我同芯玥分手,蘿蔔都講過:「都未夠半年,有幾愛呀?」

係囉,其實我哋真正一齊嘅時間真係好短,我成日都問自己,有幾愛啫?

「把口話信嗰啲人呀,心入面都係咁諗架啦,唓,有幾愛啫,識嗰七日,愛咪愛佢啲錢?」

每次睇睇吓就不自覺流眼淚。

「甚至連我自己都係咁諗,唓,有幾愛啫,識嗰七日,愛咪愛佢啲錢?使唔使咁牽腸掛肚啊?使唔使咁牽腸掛肚啊?」

一路睇,我都問自己,使唔使咁牽腸掛肚呀?咁多年喇,同啲朋友講嘅傷心原因每次都係佢,厭架喇,煩架喇。

「點知真係好牽腸掛肚⋯⋯我真係好掛住好掛住好掛住我老公⋯⋯」
「咁你琴晚諗住咩諗到瞓呀?」

「你呀。」

嗰吓個心有幾甜,依家就有幾苦。

dnlm其實真係好慘flirt個時就咁撚有feel
一見到真人係金仔就落哂閘,講真雖然金仔有d煩膠,但係如果芯玥冇落閘落咁盡,個一下金仔都唔會又爆
講到尾都係感情冇得勉強,既然芯玥就係一個"已對金仔落閘既人",真係快d放低佢放過自己先係出路
live
都係嗰句 好撚癲好心嗡

再見 仍舊未能跟你再戀愛
但你與我有過的過去 牽涉後代
從未來觀看 潛伏萬年的野史記載

感覺上最終佢地都唔會喺返埋一齊
但呢件事之後金仔已經釋懷,對於下次嘅感情亦都會有新嘅改變,就好似歌詞入邊嘅牽涉後代
再係好多年之後睇番,其實只係一段野史
去到後面我開始崩潰,凌晨三點幾睇到喊咗出聲。

「無理由喎,我count到,你哋lover嚟架喎。」

同霞姨個占卜一樣,一開始就講咗個答案我知。

「第二張,寶劍三逆位⋯⋯咁奇怪?佢傷過你心架喎。」

「我唔識佢架喎。」

「咁呀⋯⋯你當聽吓囉。三代表確立咗一啲初步關係,你好努力想忘記之前段感情對你嘅傷害,你可以選擇放手。」

真係戲如人生,估唔到我竟然同套戲嘅劇情一樣咁滯。

「我要開天眼我要見我老公啊!」

「見咗喇見咗成年喇!」我都已經同阿琴傾咗幾個月偈。

「唔算呀我都唔知係佢!」

「你老公畀你睇佢過奈何橋,飲孟婆湯,即係話佢會forget你,亦都叫你forget佢,goodbye forever呀,un唔un你老公嘅心意呀?」

唔同嘅係,何麗珠老公係愛佢,而鄧芯玥唔愛我。

不過我開始發現,無論對方愛唔愛你,只要一個在乎嘅人喺你生命消失,你都係會放唔低。

我同何麗珠係一樣。

「嘩死仔,半夜三更喺度喊想嚇死你老母呀?」
我完全無諗過會喊到驚動阿媽,只係今次真係忍唔住。

「搞咩呀?上個禮拜仲如沐春風咁架喎,咁快分手?」

雖然把口好毒,但佢都拎紙巾畀我問我發生咩事。

我將依幾個月同阿琴傾偈,再到見面,發現佢就係芯玥嘅全部講晒出嚟。

「個個唔撞,偏偏撞返個隻臭雞呀?」

「你記得佢?」

「你成世仔第一個帶畀我見嘅女仔,之後搞到你咁,點會唔記得呀?」

「佢無出軌⋯⋯係我逼走佢⋯⋯係我錯⋯⋯」

「你就算做錯要罰都好,咩都還清晒架喇,仲怪自己做乜先?」

「但我真係放唔低佢⋯⋯」

阿媽呼咗口氣:「明嘅,好似我放唔低你阿公咁。要時間嘅。嗱,你聽日陪我出去,阿姨新屋入伙要拜神。」

「乘機屈我幫手咋啩?」

「總之你嚟啦。」阿媽大大力拍我膊頭,之後屙咗篤夜尿就走咗去瞓。

「你聽朝都未瞓得著就落紙札鋪幫手買拜神嘢啦。」

睇怕我幾個鐘之後都要落紙札鋪架喇⋯⋯
「成日叫人放下向前行嗰啲人,同叫個咳緊嘅人唔好咳,叫個唔開心嘅人開心啲係一樣。」

so true
「嘩死仔,半夜三更喺度出咁多文想嚇死你老母呀?」
快D推進
屌夜麻麻追故真係睇到好心up🥲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞