是咁的,玩匿名交友app撞返個ex(完)

455 回覆
251 Like 9 Dislike
lived
媽媽好勁
拜神之後,我好似諗通咗少少嘢。依個世界就係有啲人,唔理你人生過得幾不堪,就算你覺得自己已經係垃圾,佢哋仍然為你驕傲。

即係我每次諗起芯玥,都會因為「仲諗起」而覺得自己無用嘅時候,有人同我講我其實無自己想像中咁廢。

即使個事實擺在眼前,我就係廢,阿媽都明知依個事實仍然願意話我係佢驕傲。

「你學行嗰陣都成日仆街,係會仆到唔想再起身,然後你再試,就算再仆街都好,嘗試起身嗰吓,阿媽已經覺得你叻。」

就係因為我哋身邊總有依啲人存在,令我哋多少有返啲再企起身嘅勇氣。

原來我唔係我諗人哋諗我嘅樣。

「你係我阿媽先咁講啫。」

「係架,其他話知佢死啦。你永遠都係例外架啦。」

好似知我嘅心結係咩咁,我雖然已經唔係芯玥嘅例外,但永遠係另一個愛我嘅人嘅例外。

而因為阿媽對我嘅反應超出我嘅意料,我決定同埋蠔哥雞腎佢哋講阿琴依件事,想聽埋佢哋會同我講乜。
媽媽
辛苦金仔 咁夜仲出文
希望搬屋順順利利 快啲搞掂
——————————————————
睇到個人好沉重
「Let him go la,何麗珠」
依套戲我都睇咗好多次
一路睇一路諗 到底隔咗咁多年
放唔低嘅原因係咩呢
又唔係拍咗好耐 係唔甘心?
定係因為佢係唯一真係我愛過嘅人
好想好想放低佢
好想好想唔再因為依樣嘢咁頹咁灰

多謝金仔

祝何金耀可以快啲搵到道門
齋啡都係
你還有細佬在震
我一直覺得佢哋已經受夠我再為芯玥嘅事唔開心,會嫌我煩。

我約咗雞腎喺龍華軒見,叫咗碟薯角同卡邦尼意粉,將成個經歷佢知,同埋我因為依件事幾唔開心。

雞腎話:「喂,其實你唔使唔開心喎,因為人之所以唔開心,係因為我哋太著眼於眼前嘅所有嘢呀?當你依一刻好煩惱嘅時候,其實你有無諗過,無論係白堊紀嘅恐龍、古代嘅原始人、二戰時期嘅士兵、定係三餐都得唔到溫飽嘅非洲人,其實同樣地係面對緊千千萬萬唔同嘅煩惱呀? 呢個世界其實係無限大,亦同時係無限細,我哋只不過係一條好長嘅時間軸上面嘅一粒微塵。我哋開心,唔重要;唔開心,亦都唔重要。因為其實我哋本身自己都係唔重要。」

雞腎講到依度發現我食晒佢碟薯角:「喂金仔,薯角呀。你食晒我啲薯角唔留返畀我⋯⋯但係我無因為咁樣而唔開心喎,因為我已經即刻諗到解決辦法,就係嗌多碟薯角。老闆呀,我想叫多個薯角。」

但係老闆同佢講,薯角賣晒喇。

「吓?點解會賣晒架?」

老闆話,因為薯仔失收呀。

「吓?薯仔失收?但係我一嚿都未食喎⋯⋯」

https://youtu.be/8BE58N4tWdg

於是雞腎就對住個窗傷春悲秋,我見佢咁嘅樣,唯有扯開話題:「估唔到過咗咁耐我都係為同一個原因唔開心,你都無嫌我煩。」

「你都被佢困擾咗咁耐啦,我哋又無咩幫到你,聽吓你呻都嫌你煩,驚你真係咩都唔講走去死呀。」

「邊有咁易吖⋯⋯係呢,蠔哥仲未到嘅?你唔係同佢一齊架咩?」

「唔係呀,蠔哥去咗玩rap同人jam歌,所以我過嚟先之嘛。」

「蠔哥玩rap架咩?」

「近排開始架,佢迷上咗填詞唱歌咁囉。」

「你唔跟埋去嘅?」

「我唔係太大興趣架咋,最多都係畀啲靈感佢,佢填完詞會叫埋我一齊唱吓咁囉。」

「哈,終於搵到樣嘢你兩個係唔夾架喇。」

雞腎有啲意外咁「吓」咗聲。
其實雞腎同蠔哥應該有幾多嘢唔夾
Live左
睇咗一晚終於live咗
㩒錯咗 推呀!
就衰出面嘅世界對你有幾差都好
阿媽都一定會最錫你
「我同蠔哥大把嘢唔夾啦,你唔記得佢唔鍾意打乒乓波架咩?」講起嚟又好似係。

「仲有我成日嫌佢單核,成日唔記得帶嘢要我執手尾。」

反之雞腎唔同,咩都記得好清楚,永遠唔會帶漏嘢。

「夾唔夾依啲嘢好表面架啫。真係愛嗰陣,大家都鍾意食朱古力雪糕就話可以一齊食;一個鍾意食雲呢拿另一個鍾意朱古力就會話唔使爭。」

我又好似通咗少少。

「到唔愛嗰陣呀,大家都鍾意食朱古力雪糕就唔妥對方食咗你一半,鍾意唔同味就話不嬲都唔夾架啦。」

都係一開始就講過,一字記之曰:「愛。」

只係我嘅愛情成日覺得夾唔夾就係一切,潛移默化之下,就以為拍咗咁耐拖嘅蠔腎係好夾先做到。

「現實就係你對得一個人愈耐,愈係溝通同了解,就知道愈多對方同你唔同嘅特質。你以為愈多相似嘅地方就係夾,但其實依個世界無人會同另一個人每方面都似架嘛。」

如果要愛一個「咩都夾」嘅人,咁人類只可以同自己嘅複製人拍拖。

「夾唔夾,又或者你好重視嘅戇鳩,只係一個入場門檻嚟。要一直行落去係要靠點表達自己,尊重對方,一齊努力維繫先得。就算唔夾,都可能會出現一啲驚喜架。比如我成日提蠔哥出門口要帶鎖匙電話銀包八達通咁⋯⋯」

「鎖匙電話銀包八達通,帶齊依四寶先好返工!鎖匙電話銀包八達通,帶齊四寶根本輕鬆!」

蠔哥唱住歌入嚟:「唔好意思遲咗啲。點呀啱啱首歌?得唔得呀?我作嚟提自己架。」

唔會帶漏嘢嘅雞腎提蠔哥出門帶齊嘢,於是鍾意rap嘅蠔哥填咗首《出門四寶歌》。

就算本身唔夾,又so what?

https://youtu.be/IIh405k0mPw
仲有冇
蠔腎講得好
睇到呢part幾感動呀媽同啲朋友 係愛呀
樓主真人真係識豪哥同賢仔?
唔係呀,鍾意佢哋先自己穿佢哋啲作品入嚟
好似當年ptbf個故擺浩然同小曼入去咁
頂,$oho
「你點呀?使唔使同你落下場劈吓酒?」蠔哥嚟到,就點咗酸包黑醋汁椒絲泡菜龍蝦冬蔭公卡邦尼意粉,唔要蕃茜、多蒜、加檸檬皮、薄荷葉伴碟。

好難想像蠔哥依個單核可以記到咁複雜多要求嘅菜式名。

「我係咁架嘛,愈唔重要嘅嘢我愈記得架。」

反之雞腎只會叫普通嘅卡邦尼意粉:「嗱,咁你覺得我哋依方面夾唔夾吖?」

「唔夾,佢咁多要求,你咁求其。」

「睇你點睇架啫,我睇到嘅係我哋都鍾意卡邦尼意粉喎。」

有時只係觀點與角度嘅問題。

食完嘢,我哋幾個就去「下場」。嗰陣酒吧仲係因為疫情停業緊,所以照舊都係買酒上佢哋屋企飲,我就順便探吓游殼獸。

雞腎敲吓個魚缸:「殼獸都唔係我話養架,蠔哥鍾意之嘛。我到今日都未分到魷魚同墨魚。」

「魷魚係尖嘅墨魚係圓嘅。」蠔哥個口訣就係咁嚟。

「但游殼獸有八隻腳,係八爪魚嚟。」

「點都好啦,我本身無話特別鍾意嘅,咁蠔哥鍾意想養,咪養囉。依樣嘢我哋本身都唔夾,但養養吓我又覺得幾好吖。」

之後蠔哥拎咗個榴連出嚟餸酒,臭到癲:「阿腎唔食榴連,依樣就真係唔夾喇,咁又點呢?」

我又記起,阿媽鍾意食蝦,阿爸鍾意食蟹,咪又係唔夾?但食蝦嗰陣,阿爸就幫佢剝殼,調轉食蟹嗰陣就阿媽幫佢剝。

「你成日淨係諗夾唔夾,有啲嘢的確唔夾就唔夾,無得逼嘅。但有時所謂唔夾嘅嘢,係人哋鍾意一啲你無乜興趣同之前未接觸過嘅嘢,咁你因為佢去接觸吓,話唔定唔夾都變夾呢?」

蠔哥隊咗嚿榴連埋嚟:「試吓吖。」

我平時會好抗拒,但今日唔知痴咗邊條線真係試咗啖。

屌,都係接受唔到。

笑到佢哋兩個碌晒地。
樓主好勤力,陪咗我一個通宵
榴連加飲酒會中毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞