是咁的,玩匿名交友app撞返個ex(完)

455 回覆
251 Like 9 Dislike
原來蠔哥哥同腎仔係 HEHE 嚟
一開頭講左
完全唔記得
㯲左落負個邊改唔返既?
點算😱
2022年都仲有人quote文
仲要唔知正負評係改唔到
Quote文quote得好爽啦
係咪覺得其他人睇你quote
睇得特別開心阿?

無公德心
影響人地既閱讀體驗
正一自私精
文呢?
唔知好出奇咩?
面書㩒錯有得改返,我唔係有心㩒錯落去。
重有,出個post原來都有咁多明文規定既
我真係有眼不識泰山
㩒錯左野依加變成好似我殺人全家咁🤷
冇明文規定
只係你冇諗過原來你quote文係會影響其他讀者啫
至於唔知正負評係改唔到 係你冇乜點用過連登
作為20萬嘅user id 都真係幾出奇
姐係p牌唔知都唔出奇你3字頭都唔到至少個ac2年有多都唔知就真係出奇囉。
一篇文咁長個個走去quote就文都唔洗睇咁解所以先有個潛規則係唔quote文姐
Quote文影響左其他人我真係冇諗過,呢度我可以道歉。
我承認我係好少用連登,個user開左之後都係做cd-rom多。評價同回覆真係好日都冇用。
請留意,ID號碼前並不代表一切🙂
而家知 ok?
如果你喺其他post quote文應該會被人屌得好甘
下次唔好啦
完咗啦?
蠔哥叫我唔好亂叫人試,因為榴連溝酒有機會中毒。

「你條友想毒死我呀?」

「少少唔驚嘅。」

蠔哥就天生好飲得,唔會面紅嗰種人。榴連會抑制體內分解酒精嘅酶,所以佢都係食半嚿起一嚿止,志在過吓口癮。

「不過呢,你真係要學吓放低喇。過咗咁多年畀你哋撞得返,你知返晒當年嘅答案啦?」

我點頭,唔需要再糾結嗰堆問題。

「你只係唔甘心,『點解我咁愛你,你可以咁樣對我』。一路都想有多次機會,但佢唔愛你唔會畀第二個機會你,都做到咁絕啦,以前就話以為佢強顏歡笑啫,依家你都知啲歌詞唔係同緊你講啦。」

「佢分咗手之後就無諗過你,你以為佢諗你,以為自己係特別係例外,其實同佢其他男朋友一樣。」雞腎幫忙補刀。

「佢對個個都咁絕情,至少對你好公平。」

以前我覺得芯玥嘅絕情係扮出嚟,佢係逼自己放低我,因為佢其實內心深處好愛我同放唔低。

事實係得我一個放唔低。

我唔係特別嗰個,諗返芯玥去到同前度訂咗婚,都可以話唔嫁就唔嫁,佢從來都係咁絕情,對所有對象一視同仁。
「係囉,你成日諗如果再同佢一齊會好幸福會點點點,淨係諗啲好嘢,又有無諗過一齊之後嘅衰嘢?可能就算去到佢應承你求婚,最後都悔婚架喎。」

「咪係。反正你都係諗如果,都係諗未發生嘅嘢,都係諗可能性,好事壞事都有機會發生,點解你淨係諗一齊返一定係好事?」

就好似想買架車咁,成日諗有咗架車可以周街去,好型溝死女仲可以扮拓海,但就無諗會撞車,油錢泊車同維修樣樣都係錢。

我諗無人會喺買車嗰陣諗自己部車撞爛個樣,但事實就係你有車嗰陣就自然多咗一個「撞車」嘅可能性。

《心跳500天》嘅一句:
「You always remember the good things」每個分手嘅人其實除咗「回想」,仲會「Aways imagine the good things」。

我哋回想過去同佢一齊嘅美好,幻想未來有佢嘅幸福。

蠔哥就係話我知,唔好淨係幻想同佢一齊嘅美好,唔好吓吓諗住有多個機會一齊就可以幸福到老。

如果我同芯玥無分手,行到依家⋯⋯

「芯玥,嫁畀我。」

「⋯⋯好。」

我會好投入咁去籌備婚禮,去揀酒樓、影婚紗相、卜酒店、準備蜜月旅行、買花買戒指,每日都心心念念想嗰日快啲到。

我哋會買樓,建立一個細細嘅安樂窩,生一仔一女,睇住佢哋長大,我哋就白頭到老,老咗我都仲會拖實佢等過馬路⋯⋯

「鄧芯玥,你願唔願意成為何金耀嘅合法妻子?」

既然芯玥對上一個都係咁,我又憑咩覺得自己係例外?而且佢為咗令我死心先同我講一直覺得我唔夠上進,一個我自己從來無自覺嘅問題。

如果我一路無同佢分手,我一定都仲係為人工做嘢,無人生目標。而芯玥唔到頂唔順嘅關頭都唔會話我知。

佢只會一直唔滿意,收收埋埋,到最後爆發,做佢覺得必須做嘅事。

「⋯⋯⋯⋯我⋯⋯唔願意。」

你以為自己係佢嘅真命天子,其實只不過係佢嘅悔婚對象。
有文
「咁⋯⋯就算最後佢都係悔婚,起碼我賺咗同佢相處到結婚前嘅時間吖?」

蠔哥激動到係咁搖我膊頭:「幻想嚟架咋,個事實係你無咗佢好耐喇,已經六年喇。」

「我知,依六我都有嘗試放低吖,我有再拍拖架喎。」

「你都識講你係試,即係未放低啦,依家再見返佢就更加確定你係未放低,咁當初你同人拍拖就唔係真心鍾意對方。」

而係「試吓同人一齊睇吓對放低有無幫助」,同佢哋拍拖嘅核心並唔係愛。

放低變咗終極目標,所以我只係搵個人拍拖。

「你唔記得當初同晴晴一齊嗰陣嘅理由咩?你話,佢對你好,完喇。唔係你好鍾意佢,係佢對你好。」

「你只係搵個對你好嘅人幫你行放低嘅過程。即係你病咗,之前嗰三個仆街都話之你死,唔畀藥唔畀飯你食等你自生自滅。之後到晴晴,你搵到個看護肯照顧你日常需要,等你安心醫病之嘛。但你好返,都唔會同個看護過人世架。」

蠔腎你一言我一語,好似喺我腦入面放震撼彈咁。

「唔係識咗下一個先放低,係放低先識下一個。下一個唔係幫你放低嘅工具,係一個人嚟。」
「你兩個⋯⋯今次真係吓吓睇住我死穴鏗落嚟喎。」

蠔腎互望一眼,蠔哥向來都係一矢中的嘅人:「都六年啦。做朋友嘅,一係聽你呻完全唔批評淨係陪住你,一係就屌醒你架啫。咁之前我哋都聽你呻咗咁耐啦,我覺得今次依單嘢係要屌醒你。」

相反雞腎就係溫柔嗰個:「蠔哥都錯唔晒架。不過又咁,今日屌你,又唔代表聽日你有咩困擾嚟搵我哋嗰陣,我哋唔聽你呻架喎。」

雞腎喺手機開咗隻歌,個前奏好熟。

「記唔記得六年前去台灣搵你,我講過咩呀?」

六年前,雞腎介紹咗隻歌畀我聽。

蘇打綠嘅《下雨的夜晚》

https://youtu.be/2cCligRwFoI

她用她遺忘的本能走了那麼遠,
一直到今天你還,為她紀念。
你用慢半拍的腳步走得那麼累,
一直到今天她都,沒有察覺。
心疼你不懂告別,
讓過往不斷上演。
記憶的上空倔強地盤旋著那一天。

下雨的夜晚你的心,整個都摔碎了。
讓雨水,靜靜掩護你的眼淚。
我不會問,不會說你太傻了一點。
濕透了,

「我會在這裡,陪著你。」

像一個演員把悲傷當作是排練,
白天被馴服夜晚,卻更劇烈。
像一片落葉墜落前枯黃的紛飛,
情緒越沈重,就越貼近地面。
心疼你,不肯停歇,
離不開,固執欲絕。
謊言容易懂,真相卻總難以去面對。

下雨的夜晚,你的心,整個都摔碎了。
讓雨水,靜靜掩護你的眼淚。

「我不會問,不會說你太傻了一點。」
濕透了,我會在這裡。

放晴的夜晚,你的心,終於悄悄睡了。
讓月光,靜靜蒸發你的眼淚。
誰都別問,都別勸你要聰明一點。
雨停了,我還在這裡。

「喂我都喺度架。」蠔哥補充。

受傷了,誰都會哭泣。
哭完了,別否定過去。
快樂的、美好的,都還在這裡,等著你。
的確,依六年嚟芯玥一早就唔喺我身邊,但一班朋友都仲喺我身邊,除咗移民嗰堆。

喺依個最壞嘅時代,佢哋選擇咗留低,留喺香港,亦留咗喺我身邊。雖然就唔係為咗我先留低架喇,但總之個結果就係佢哋咁多年都仲陪住我。

我望住佢兩個,舉杯,乾杯。

「真係好彩有你哋。」

「飲啦,講咁多做咩吖。」

我望住酒杯,唔知點解諗到一樣嘢:「我係好彩,有你哋、有屋企人,但有啲人唔係好似我咁好彩,如果失戀之後無朋友,家人,自己又諗埋一邊,都幾慘。」

一個靈感喺腦海入面乍現,一件我想做嘅事。

「都仲有同事嘅。」依句令我諗起霞姨。

「連同事都無呢?」

「咁嗰個人要好好反省吓點解自己人生除咗愛情之外乜都無。」蠔哥總係咁直接。

「其實太側重任何一樣嘢嘅人生都唔健康嘅,如果真係除咗另一半就乜都無,咁另一半離開都係一個警號囉,等嗰個人發現自己原來係乜都無。往後嘅人生要有返屋企人同朋友。」

「同埋外面都有堆專業人士架嘛,有無用就難講啲啦,起碼都叫有人搵。」

「同個外人講自己嘢唔係咁易架嘛。」我就試過好一段時間先放得下心防同個輔導員講傷心係因為芯玥嘅事。

依家諗返都仲係好尷尬。

「所以咪要搵我哋囉。」
糾結咗一陣,我決定將自己嘅不安講出嚟。

「我怕⋯⋯你哋會覺得我煩。」

蠔腎兩個一齊失笑:「蘿蔔可能會嘅,我哋就一定唔會囉,都聽咗咁多年啦!」

「就算屌醒你,個目的都係想你醒,唔係等你唔再煩我哋。」

就好似我覺得自己係垃圾嗰陣,阿媽同我講我係佢嘅驕傲咁,當我擔心自己會煩到朋友嘅時候,其實佢哋從來無咁諗過。

依啲瞬間,總係令人感動。

而好認真,無芯玥依個女人雖然我會少好多痛苦,但亦唔會感受到依啲喺痛苦之中嘅感動。

嗰晚我飲到好醉,佢哋幫我叫車返屋企,又係一沖完涼就大覺瞓。

第二朝起身,我好驚奇自己點解會不知不覺間瞓著咗,亦好意外飲醉咗都無諗起芯玥。
我捱住頭痛咁返工。

痛苦當然唔會一兩日就完全消失,過幾日又會好似潮漲嘅海浪湧上心頭。

亦因為狀態差,影響咗我工作表現,連連揹鑊。

「你見點呀金仔?依排好唔妥咁喎。見你無主動講我都無問,但係咪嗰日唔順利呀?」

「何止唔順利。」

我將成件事又講一次畀霞姨聽。

「你幫我占卜嗰次,其實係全部中晒。最後結局係死神吖嘛,仲好記得架。」

講完我就抱住頭:「唉,前幾日仲因為飲醉無諗起佢好鬼開心,點知過幾日又嚟過,點搞呀?」

同以前一樣,每當我過咗一段時間無啦啦諗返起芯玥,就會覺得自己好無用。

「諗通同放低唔係燈掣,唔係一㩒就會無哂架喎。」霞姨話。

「但我仲會諗起⋯⋯好無用⋯⋯我唔想再諗起佢但都控制唔到。同啲話戒毒嘅人又走去吸毒有咩分別?」

我望住自己兜咖哩吉豬飯,完全無胃口。

「你經歷咗嘅人生就自然有記憶,諗返以前咪諗返囉,回憶本身係無錯架喎,唔使向自己施壓。」

霞姨一路講,一路搵返佢盒塔羅牌出嚟。

「唔好將個人價值依附喺感情上,你就係你,感情失敗唔代表你係失敗。同樣道理,諗起只係諗起,唔代表你無用。」

霞姨拎出死神牌遞畀我:「你一路都無聽依隻牌嘅解讀。」

「咪就係死神囉,唔使解啦。」

「好多人都好驚塔羅占卜抽到死神,因為覺得一定係唔好。但其實依隻牌係最有積極同正面意義嘅一隻。」

我接過死神牌,聽霞姨講埋落去:「死神表示你生命中一個重要階段結束,新階段即將開始。你會經歷一個重大的改變、過渡同轉變。舊嘅你會『死亡』,但大破大立,置之死地而後生,咁先會有新嘅你。」

望住死神牌,我諗返當日問過自己嘅問題。

如果唔係重新喺返埋一齊,到底畀我再遇返芯玥有咩意義?

「依段經歷對你嚟講可能好可怕,意味你需要放低生活中唔健康嘅依戀。學習面對依樣嘢逝去,明白『釋懷』都係生命入面重要嘅組成部分之一,接受佢、繼續前進。依個先係死神牌真正嘅意義。」

或者,再次遇上芯玥嘅意義,係要我真真正正咁放下。
樓主好勤力
魷魚係尖嘅墨魚係圓嘅

愛情同搵工
我都抽過死神
我成日都見到死神
衝結局啦嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞