是咁的,玩匿名交友app撞返個ex(完)

455 回覆
251 Like 9 Dislike
lm
💔
Cry lun jor 兩種唔同嘅我愛你
「我記得。」

「我同屋企關係其實唔係咁好,爸爸媽咪都成日忙返工,溝通好少,變咗係家姐照顧我多。」

但同一般相依為命嘅姐妹情深唔同,正因為父母少理佢哋,變相家姐做咗父母嘅角色,甚至比父母更加嚴格。

「家姐係特登想同爸爸媽媽有分別,佢覺得管得我嚴先係愛我。」

於是一啲平時喺嚴父口中先會聽到嘅對白,就變咗由家姐講出嚟。

包括考唔到一百分就打,唔準出夜街,唔準蓋短裙嗰啲。依種壓逼漸漸令芯玥唞唔到氣,最後索性完全唔理家姐所有命令。

「同你一齊嗰陣,亦係同家姐鬧得最僵嘅時候,我根本提都唔想提依個人。」

芯玥嘅記憶入面,家姐就係個唔講道理嘅爸爸,從來唔理佢感受。

咁嘅家姐,溫柔嘅時刻寥寥可數,唯獨芯玥病嗰陣,先會收起嚴肅嘅嘴臉,溫柔咁照顧佢直到好返為止。

「不過一好返,佢又變返本來咁樣。」

芯玥理解唔到家姐嘅「愛」,尤其係同我一齊嗰段時間,更加當自己無家姐一樣。

「原來當時你一直都被依個問題困擾⋯⋯咁你唔同我講?」

「依啲家庭問題,講唔講都係咁。同埋⋯⋯我未鍾意你到可以連家姐依個心結都講你聽。」

每個人總有啲心結,係只會向嗰個例外嘅人傾訴。

而我唔係芯玥嘅例外,從來都唔係。

「你真係吓吓都咁直接架喎。」

芯玥有啲愧疚,望住地下:「我唔想你有無謂嘅幻想同希望。」

我自嘲咁一笑,笑自己之前嘅幻想,仲以為係願望成真,原來係叫我接現實。
真係hurt到仆街
正評
Btw 最後一句 接受現實?
Lm
留名
睇到瘋狂嘆氣好似比人扯走左啲氧氣呼吸唔到咁
准 唔係準
嗚成日手快快打錯
唔太明佢心境點解想你接受現實
「你放心喎,有乜幻想都被你打殘晒啦。你唔係唔知自己幾絕架啦。」

諗返佢同我分享上一個男朋友去到談婚論嫁嘅地步都可以話唔愛就唔愛,佢嘅絕情都係始終如一。

第一個反應係無得呃人,佢好清楚自己見到我嘅反應係乜。

芯玥看向我:「乜真係咩?」

問到我口啞啞,我好清楚唔係。

如果我真係無任何幻想,我就會好似芯玥咁選擇唔食依個晚飯。

對自己誠實啲啦,何金耀。事到如今唔承認自己仲有幻想係唔會挽留到咩面子同尊嚴。

依段感情由一開始,我就係輸嗰個。

然後委屈嘅眼淚就湧咗出嚟。

無論係六年前定依家,我都仲係好鍾意好鍾意佢,但佢唔係。

點解得我鍾意佢?太唔公平喇⋯⋯唔公平⋯⋯

「係,我仲有幻想,我仲係想要多個機會⋯⋯因為我好鍾意你!」

我無望芯玥,講完就耷低頭:「點解唔可以畀個機會我?我哋明明咁夾,明明仲可以傾得咁開心,未見面之前都仲好有感覺,兜兜轉轉咁多年都仲撞得返大家,你知唔知幾難得?依一切一定有意義⋯⋯個天唔係對我惡作劇⋯⋯我一直都信有意義,但如果無機會一齊返,咁我哋依幾個月嘅關係到底有咩意思?」
女人絕起上黎真係好絕
屌其實條女唔想結婚一早講都好啦

到最後一刻先講真係好冷血
認定左既野 好難改 佢本身已經有諗法
一陣爆發之後,回應我嘅只有海浪聲。

我忍唔住望向芯玥。

「你無試過同一個人好啱傾,到見面之後就知道同佢無可能咩?」

「試過。」

「我依家同發現你係個光頭大肚腩阿叔一樣,只不過我唔係接受唔到你外表,係接受唔到你成個人。」

唔單純係外表,而係整個存在。

「只要我係何金耀,我哋就唔會有可能係咪?」

芯玥搖搖頭:「就算今日你唔係何金耀,係我任何一個ex,我哋都唔會有可能。」

佢唔係淨係拒絕我一個,而係所有已經過去嘅戀情。

「對我嚟講,一段感情完咗就係完咗。」

「點解唔畀個機會我,我哋再一齊試吓?」

「我諗嘅從來都係同一個新嘅人開展新嘅未來,唔係同個舊嘅人再續前緣。」

「點解唔可以?」

「人係唔會變,你係你,我係我。你睇咁多戲,無睇《無痛失戀》咩?男女主角刪除記憶之後係再墮入愛河呀,但結果都係再分手,因為一樣嘅理由分手。」

You dare use my own spells against me Potter。

「係吖,但最後佢哋第三次一齊返架,就算會因為一樣嘅性格分手又點?佢哋至少有再喺埋一齊嘅可能性,最後一句對白係okay呀,無論你有幾多問題,只要仲愛就okay。」

「你講咗個重點,佢哋仲愛對方。我都知你仲愛我。但問題係,我唔愛你呀。」

你想同我試,有無諗過我想唔想同你試?

一字記之曰「愛」。

愛情唔係只有我一個okay就得,套戲最尾男女主角互相回對方okay,唔係單方面講。

愛情要兩個人okay,要仲愛對方先okay,咁芯玥唔愛我,我哋又點會okay?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞