郭靖守襄陽守幾廿年點解唔教士兵打降龍十八掌

526 回覆
748 Like 19 Dislike
識背唔識解咪又係無用
我都識背

「天之道
損有餘而補不足
是故虛聖實
不足勝有餘…..」
襄陽廿年我要三個月見效做乜野
抄完有郭大俠成家教
岩啊,所以長矛係軍隊入面淘汰近乎所有冷兵器,除長弓外弩淘汰弓箭,火槍又淘汰曬所有投射武器,加埋支Bayonet又淘汰埋長矛

講白啲就係訓練簡單CP值高,反正士兵係消耗品
你啲兵生唔生存到三年先係問題
樓豬個問題本質就係將現實問題套落幻想小說度
但內功果part 假架嘛
圓唔到架喇
現實所有練功都只係練到拳腳兵器體能
根本武館 / 門派全部都係軍事民用咋嘛
如果d 咩武林人士咁好打、少林寺咁多秘笈、葵花寶典咁
一早會俾國家機器搶晒黎用啦
太監兵團個個都葵花寶典仲唔天下無敵咩
五絶係絶頂高手,原文寫明,一咩流

五絶同梅超風嘅差距係遠遠大過周伯通同五絶嘅差距,你分咁細不如一絶分一個流算啦

根本梅超風同丘處機先係江湖上你正常見得到最高武功嘅人,佢哋先係一流高手囉好無
試下認真答你:
1. 降龍十八掌要強大內功支撐,佢本身學咗全真內功在先,但係佢自己唔係全真門人,唔可以擅自教人全真內功
2. 可能你會話可以教九陰真經嘅內功,但係九陰真經係基於道家哲學寫出嚟,好多內容都要對道家啲terms有相當理解先做到,先唔講全真教嘅武學內容唔可以由郭靖自己亂咁傳出去,嗰個年代識字率低,教咗都唔見得會識
3. 郭靖嘅教學質素人人皆知,大小武+郭芙就係最好例子,佢地已經係自小精英教育+能寫會道,都係學到咁。要佢教幾萬人,每人學完都係得嗰3條蛋散嘅半成,同冇學過冇乜分別。
4. 郭靖已經教到班士兵能挽強弓、發硬箭,以當時嚟講已經係甲於天下嘅精兵,尋常武學打鬥方式反而唔係最適合喺戰場上使用,呢個先係最有效嘅練兵方式。
原文:「郭靖在蒙古習得騎射之術,以此教練士卒,是故襄陽兵精,甲於天下。遂能以一城之眾,獨抗蒙古數十年。襄陽弓弩手人人能挽強弓,發硬箭,射術實不遜於蒙古武士。」
5. 不論降龍十八掌定係九陰真經都係十分珍貴,最怕尋常士兵同百姓學唔識,反而俾奸人學咗去。霍都化身何師我,前線又肯定有大量細作,恐怕唔係咁容易分辨。
練箭三個月係初步見效,入門級,唔係精通。

你要班兵廿年全神貫注練內功?期間唔駛練射箭、陣法、馬術、後勤?

如果我係士兵,搞咁多野仲要花時間練功,有時間拎去叫雞飲酒唔好?
???????
你而家係讀者黎架喎,唔係江湖草根喎大佬
不過唔緊要,你都岩嘅
所以話如果現實有內功,應該會好似啲學術專利咁,過幾十年就通晒天個個都用得
啲武林門派要keep住研發新招先可以維持優勢
仲有佢覺得楊過攞咗郭襄去換藥
Btw 丘處機都有人護航,估唔到咁撚多全真教弟子上連登
同埋楊過車左佢一巴
蒙哥收皮之後,蒙古主力就番左去,郭靖係襄陽練兵幾廿年,好少真係打仗,最起碼應該頭十幾年都好少戰事。
pin this
好詳盡
然後有人買左放上網, 個個都學到

不過無人指導, 全部走火入魔, 練到斷手
金庸小說 / 中國武俠小說最大既邏輯問題有兩個︰

1. 樓豬點出左既
就係國家機器點會唔吸收武林秘笈?
呢個完全不合乎人性
答案只能係一個︰軍隊既兵器同武力強過民間武術
而現實中國既所謂武林
咪又係練下套拳、體能、舞下刀劍咁
根本零實戰能力

2. 神級武功一定係上古發明,越傳越少
呢個同現實完全違背
因為地球上所有知識都係越多人接觸
就越多人去研究、反對、發展
越反覆驗證先會越黎越叻
就好似現代體育運動包括拳擊、mma、足球都係
點可能知識越少既古人
會發明到超越現代既武功

但所有幻想創作
都好興就係神化一d 古代發明
例如咩古代魔法、古代兵器、古代神功
創作就係咁
唔好咁認真去深究
不如教輕功好似實際啲
佢個前設係"江湖上你正常見得到最高武功嘅人",咁所以係岩
因為勁過佢既正常你唔會見到,好似pokemon d 神獸咁
郭靖練內功都係每日幾個鐘,你講到要24小時唔洗食飯咁
死都唔傳先叫絕學
我唔明分別係邊

睇書融入個世界觀有問題

南宋總人口近億,標局個堆全部係江湖人,當幾百份之一,有幾十萬人,入面五絕tier既得十個左右,已經計埋金、夏、大理,佢地下面就係七子個堆,成個江湖有幾十近百呢種級數既人。

咁都唔算一流
對面金輪法王都可以教自己友龍象波若功
有幾不符合人性
事實上武功高如東邪頑童衝入軍隊都係冒住生命危險
武林高手你可以理解為好好揪,生存能力好高,但唔係真係可以以一當千
所以佢地無辦法可以以武正面打朝廷
問題係頂級高手有能力可以刺殺皇帝老子
所以先會有個平衡係到,你有你做地方頭目,我有我經營國家機器

事實上射雕都有個高手係朝廷,就係打死曲靈風果位,呢個起碼都梅超風至裘千仞個level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞