郭靖守襄陽守幾廿年點解唔教士兵打降龍十八掌

526 回覆
748 Like 19 Dislike
金庸筆下大多數角色性格都超現實,黃蓉先係正常人應有表現。

我地讀者以上帝視角加花生友心態,就當然覺得佢護短同恰鳩楊過係八婆。
但係代入返黃蓉,楊康絕對係佢仇人,仇人之子楊過仲要由細到大精甩邊又反叛,你叫佢點會唔防楊過。
同時有武氏兄弟係隔離做比較,做人老母梗係寧願幫個女培育兩隻忠心兵仔,好過養狼狗咬心口。
佢冇直接放棄楊過,教佢讀書識字想佢做個老實人正經生活,已經算唔錯。

講真,如果楊過身邊唔係有咁多正直到痴線嘅前輩同小龍女係佢每次受挫失控嗰時扶住佢,以佢性格一早行咗歪路。
楊過無俾其他女人食左已經好撚神奇
如果你話佢華山基本功好勁但學唔到高深武功 或者好似郭靖咁勤修苦練好多年先有成就 你話佢資質低冇問題

但令狐沖個case就相反, 佢練左15年都半桶水, 但一出華山就飛天遁地, 咁好明顯佢前面練既方法出錯左, 咁唔關資質事, 係教佢果個人錯 (而且令狐沖學識既都係頂級武功/內功)

游坦之識易筋經 同 令狐沖資質有咩關係
其實唔使扯咁遠 你不如諗好自己所謂"資質高"定義係咩先啦

Anakin Skywalker有版睇
宋青書老豆都係一流高手,人到中年已經可以同少林啲空字輩神僧並肩比美
老咗發現自己後生時太仆街搞到身邊冇晒人,先開始收火咋。
同意

好多人代入楊過覺得黃蓉衰
但如果退一步睇黃蓉所作所為先最接近人既真實反應
由細個百厭反叛,到射雕後期為情所困,再到神雕初期為保護丈夫甘做醜人,算金庸筆下較為立體完整既角色
東邪只係邪,但唔係惡,唔係亂咁殺人,
仲會睇重忠孝。西毒就真係毒,可以毒死人。
咁有小龍女做benchmark,其他女真係難以入口嘅。
無記錯幾個(5,6,7)師弟武功主要宋遠橋教(定我記錯全真先係咁),但宋青書都勁

就係華山已經無咩野學,書入面仲要話佢唔係懶,學左十五年都未開始學紫霞,係咪一句性格唔啱就解到
俾你係楊過,由細細個都青年,再等16年,
身邊仲要咁多女對你投懷送抱,
你忍唔忍到先
唔係處
呢啲人IQ高EQ低嘅人係最危險。
佢癲得黎醒先攞命,破壞力極高。

你睇obiwan一行開就出事。
條友老婆死咗 另外兩個徒弟偷經書 就挑斷唔關事嘅4個徒弟腳根 咁都唔毒?小氣到仆街
楊過嗰16年周圍食囡唔出聲啫
姑姑出嚟咪同姑姑講等左16年囉
所以楊過可以同東邪西毒咁啱嘴型,本質咪又係差唔多。
分別在於佢有姑姑同郭伯伯㩒住佢唔俾佢暴走。
人地同雕兄格劍又話你知咩
你咁講郭靖一離開七怪都飛天遁地啦

蕭峰係資質高天花板囉

其次應該算係楊過

另外王重陽雖然吹大左,但練武十幾年(好似係自學)圍爐都天下第一
尋日拎左高地都輸
自己累死老婆恰鳩周伯通
東邪最叻恃才傲物恰細路,你睇佢對住同級高手同埋廢過佢嘅人,完全係兩個樣。
最撚屎忽係搞到班徒弟變廢人,仲好意思以師傅身份自居。
我覺得係
1.岳不群藏私

2.武當係頭號名門正派,授業風氣較好,立教百幾年已經變成正道魁首,遠遠超越內戰完既華山派

3.華山派先係一般正道門派既水準,射鵰三部曲下下都絕頂高手唔正常
咁我又唔覺,一直以黎評價都幾好

諗起有隻武俠game有好多位致敬呢套小說
咁都只係證明令孤沖響笑傲江湖係資質,但放響其他書就未見得。大家都知,太極劍其實都係"無招勝有招"/"無形勝有形",沖虛條垃圾理解錯做畫圈圈,仲要老遠咁畫,比時間令孤沖諗點破,比起張無忌學一兩個時辰就已經可以無招無形咁出太極劍低好多。
1)純粹比較嘅話,我覺得性格唔啱好似合適過岳不群藏私,始終華山派最高戰力得佢同寧則中,要對抗嵩山唔係要快快手培養人材咩

2)應該未有百年啦,張翠山出場張三豐先九十歲,個時又係話以內力見識越練越勁,同華山一樣又係吹奏內功,咁當然內功武當應份係勁啲嘅

3)五嶽劍派個設定好鬼失衡,同輩黎講,華山死淨兩個,恒山三件,衡山兩件,泰山一件,但嵩山十三件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞