郭靖守襄陽守幾廿年點解唔教士兵打降龍十八掌

526 回覆
748 Like 19 Dislike
邊忽基層,七個打贏一百個,成個江湖響晒朵

江南七怪雖然行俠仗義,卻是個個心高氣傲,行止怪異,要不怎會得了“七怪”的名頭? 他們武功既高,又是人多勢眾,在武林中與人爭鬥從未吃過虧。 當年與淮陽幫失和動手,七個人在長江邊上打敗了淮陽幫的一百多條好漢,其時韓小瑩年紀尚幼,卻也殺了兩名敵人,江南七怪,端的是名震江湖。
就算黃蓉再自私,佢都知郭靖咁愚忠,城破個結局就係一齊死。所以黃蓉唔會阻止郭靖教人。不過學嘅前置要求太高,教普通人招式都無用,甚至搵啲武林中人學都未必有能力學。
學識一掌可以屌一次有冇得諗
因為就病死,唔做得天文台幾耐
打風都要打五丈原
會唔會淨係掛住教耶律齊
諗住佢學識 搵佢教仲好

但可能郭靖都係啲識打唔識教嘅人
好似叫人睇例題嘅數學老師咁
後尾嘛
咁小說就係講成長,唔通到尾都係傻鳩,邊個睇
講用兵佢都係一步一步學上去
7位公屋人士取笑100名露宿者
佢係講緊練武嘅打鬥方式偏向1v1,頂盡都係幾十打幾十
但係戰陣之上需要嘅打鬥方式係以幾百人、幾千人、幾萬人為一個整體
單純將勁嘅個體求其合埋一齊唔會勁得過有紀律地訓練出嚟嘅一個整體
大女終極公主病

細女純潔無瑕做埋一代宗師

佢兩公婆教得好極端下
大女遺傳老豆老母嘅缺點
細女遺傳老豆老母嘅優點
細仔淨係遺傳老豆
所以我話江南七怪係四流高手,幾十萬人既江湖得千幾個個種

淮陽幫眾係八、九流既一般江湖人
事實上,最初郭靖班細既個個都有學到少少,打近戰個時個個都出拳唔帶武器。

初初敵人見班友咁特別唔敢亂嚟,最後發覺原來班友純粹on99就亂槍打死佢地。

所以郭靖係恍然大悟唔敢再亂嚟

利申:讀歷史
你住公屋會住到成個區都知你疊水?成個江湖嚟計,江南七怪武功排名起碼前5%
就係大女咁西,先下定決心教好細女
總覺得郭襄同張三豐應該要有段往事後尾各開一派得番張三豐天下無敵
你做部門阿頭會唔會教哂所有員工頂尖心法?
浪漫化文藝野係咁架喇,古龍入面連紫禁城都比班江湖黑道自出自入

西部電影啲政府機關都係佈景版,班牛仔正午時份周街開槍決鬥無人理
喺城頭隔空打城下敵軍?郭靖自己都未得
咁同你學術研究
教識班士兵打降龍十八掌
打贏埋蒙古兵
咪同歷史不符
金庸小說點可以同歷史不符?
仲要係拆開,七怪加埋成個江湖幾十萬人應該得十幾個人穩贏七怪
往事就係毒撚溝唔到女神,所以先可以朝朝一柱擎天
我都認真回先
1. 本身小說都話降龍十八掌係外家功夫既頂級,其實我諗諗下都覺得呢到好似有矛盾,金庸世界所有外家功夫都用內力推動,力量根本係根據佢內功個engine出,咁外功又何來頂唔頂級之分?好似喬峰太祖長拳都打到降龍掌咁,咁用咩外功仲有咩分別。如果外功分別係engine輸出效率,咁就算內力唔高學降龍掌應該都ok,書入面講降龍後唔知幾多掌先係要有一定內力修維先學得,前面應該係任學架喎,否則唔會班乞衣都識幾掌。anyway,真正既重點係,佢都去到國家存亡,係咪仲要呢d門派分別唔教人內功心法?

2.3. 呢兩點其實都係教學質素問題。個問題係佢有幾廿年時間,其實可以係幾萬人中搵d醒目d既有資質既做助教重點培訓,再唔係可以搵埋黃蓉,有內功外功底點都好過挽強弓、發硬箭。

4. 懷疑係咪真係普通人唔識內外功只係練射術就係最好既練兵方法。因為金庸世界係由內力推動武功,如果d兵學呼吸吐納法,每日做萬人瑜伽,內力好左,可能射術仲勁過剩係練射術,拉弓拉多幾十斤。

5. 好人壞人學左兩睇姐,背後問題係講緊中國古代師徒制同手藝普及,好複雜唔想深入呢方面。

6. 其實仲有一個可能係,郭靖其實乜都有教,不過教左都打輸
都有可能,點知耶律齊都係唔識教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞