郭靖守襄陽守幾廿年點解唔教士兵打降龍十八掌

526 回覆
748 Like 19 Dislike
無黃蓉降龍十八掌一早失傳
魯有腳打生打死先教一掌
咁黃易咪又係下下寫歷史人物、寫朝堂鬥爭、寫草莽造反。

溫瑞安又寫名捕又寫造反既戚少商(雖然佢都係台灣坐過政治監)

金庸都話笑傲江湖係政治小說啦
真政治小說係鹿鼎記
而且佢個武力邏輯反而更加貼近現實
陳近南個能力同皇帝d 軍人差唔多
所以鹿鼎記先係金庸巔峰之作

咁我都唔係反對幻想小說既
始終都好睇既
只係樓豬呢個問題的確揭示左武俠幻想既 bug
越係夾硬去解釋
越係漏洞百出
打到西歐啦
咁你同睇哈利波特話魔法假㗎喎一樣
你睇火影又話卓羅假㗎喎
海柒王又話惡魔果實同霸氣假㗎喎
死神又話靈壓假㗎喎
Reborn又話死氣假㗎喎

你咁追求真實就唔好睇小說啦,點解唔睇紀錄片?
你可以開個po討論歷史,我都可以陪你討論,但唔係入去小說po話人呢樣假嗰樣假,金庸又冇話係真人真事
唔會喇,依家涉及大量生產問題

你講既情況一係就派人招安,一係就搵隊兵斬佢9碌

人人都練到高手咁,皇帝無練咪死
教楊過做人道理係無錯
唔係嘅話郭靖已經俾佢殺左

自私就梗嫁啦
東邪全家都自私護短唔講道理,真係要講自私黃藥師仲誇張
你誤會左
我唔係從幻想小說反對假
而係
「當幻想小說入面d 邏輯違反人性 / 現實邏輯果陣,應該點做?」
例如d 人問點解 harry potter d 巫師唔用槍械?
明明你up 得句野黎我一槍打瓜你啦
呢個都係一個經典 meme
我覺得可以一笑
因為事實係 bug 黎
但唔會用黎反對d 小說

我反對既係
夾硬用d 更加違反邏輯或人性既野
去死撐一d 本身就違反人性既設定
笑下咪算囉
做咩要死撐話冇 bug?
都真係幾有氣勢
女中豪傑
點會唔係真
人人都練到高手咁,皇帝無練咪死

exact7ly
點解皇帝唔練?
皇帝唔練都算
佢d 保鏢都唔練
根本違反人性
呢個位係唔應該夾硬搵理由去解
武俠小說係刻意唔討論既 bug 黎
可能皇帝自己都有家傳武功呢,不過冇深練咁解

宋太祖趙匡胤好歹係武林高手,一套太祖長拳同棍打遍天下
冷靜啲,係故仔嚟,就好似依家講故台嘅連載故。
同大理段氏比
邊個家族勁啲?
丁典潛質低都講得出
冇師自通 而且本身神照經係要慢慢練
金庸寫小說都係將主角融入返真實歷史
最尾點都要順應返歷史潮流 就算個個士兵都識哂十八掌 九陰真經襄陽都要比人攻破
大宋地盤大定大理地盤大
唔收埋點顯得自己勁
練嘅武功唔同點可以咁比較
神照功死人都救得返生喎
地盤大啲 = 武功威力大啲?
神雕係蒙古大營一打四
型到出水
因為本身呢啲金庸武功就唔make sense
你咁有邏輯諗冇一套係講得通
試當真
周伯通係神鵰之前都唔夠五絕勁
去到神鵰係班老鬼唔在追求武功
大家都係軍閥出身打天下,武力勁啲既咪打多啲地盤囉

咁咁多套都冇大宋皇帝或者趙氏宗室出過手啊嗎

肯定打得既皇室貴冑有:段氏一族、耶律齊、南院大王蕭峰、西夏李太后同虛竹老婆、乾隆細佬陳家洛、拖雷安答郭靖、大金王孫完顏過

話說咁數落金庸筆下都幾多主角出身高貴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞