郭靖守襄陽守幾廿年點解唔教士兵打降龍十八掌

526 回覆
748 Like 19 Dislike
冇內功學唔到
先勿論寫乜 用劇情表現你覺得真係差咩
咁差唔會做到絕世高手啦 雖然有主角光環加持
再者金庸寫佢好蠢 但後尾佢用兵咁勁 你覺得ED描述有冇說服力先
Off topic 本身初版寫郭靖係粗中帶細,有啲位用自己悟性學識
二版就改到弱智

Btw就算佢幾勁都係九流教師,大小武、楊過、佢啲女、女婿都係教唔掂,無黃蓉教佢 連帶兵都唔識,係黃蓉解釋比魯有腳知再教佢。
所以郭靖係垃圾
我本身都正想講石破天,就係偏偏乜都唔識先學絕世武功

佢地好多呢d主角都係靠奇遇唔係講資質

仲有虛竹呢d都係未學就直接灌左幾廿年修為比佢先
冇內功推動學晒18掌都冇用
靠奇遇同靠女人

楊過,令狐沖,袁承志呢d先叫資質好,只要有人教就好快學得識叻到曉飛天
因為中國人
只係無咩人有睇俠客行
所以一開波就話郭靖潛質差
至少靖靖有俾過7個師父帶住,又識字
又係蒙古金刀駙馬廢極有個普

狗哥又係乞兒,又唔識字
謝煙客仲要傳佢內功都係想佢走火入魔害佢
咁你又搞錯左。。。

你講既係際遇,唔係潛質,教降龍果度都有講郭靖係本住"人地練一次,我就練十次"既心態去練

即係例如喬峰幾日可以學哂一套,但郭靖要學成個月咁既分別囉

講資質姐,唔代表佢最後實力差
老實講,郭靖真係唔算潛質低
對比果堆丁典,狄雲真係小兒科
後者用8年前者用10幾年黎練
俠客行先易入手,一本過
其實拗郭靖資質可以嘈夠1001,因為本身書入面佢都前後矛盾,佢比n咁多人屌愚鈍,然後九秒九學識左右互搏已經點解都唔通
俠客行兩本

連城訣先係一本
你都岩我比較喜歡武道狂之詩入面對資質既定義,先天真力即係運動神經,即刻好容易就分得到

金庸有時對資質既定義都幾模糊,大多係講悟性,但本本書都好多奇遇令到悟性呢個數值好似形同虛設咁
你都ON撚9
我講降龍十八掌你都覺得我講緊歷史
內功都係學之麻,郭靖細細個學內功練下呼吸法做下yoga幾年都學有所成,成班兵係襄陽十幾廿年喎
一歲1點天賦點左無得後悔
金庸D中高階武功成日提悟性資質(武當D太極X)

高階武功個先決就低到O嘴,唔識字、冇武功底、蠢、細細個仔、冇老師教、殘廢mode都ok
人人都咁好打會世界大亂
打仗唔係隻抽 練陣法兵法好過啦
姐係武穆遺書
你又知係假?你有去過襄陽?
故仔係咁作架啦唔係邊有戲做
蒙古軍係進攻方周圍打周圍去,而且龍象般若功每層幾何級咁上,練兩三層加埋都練十幾年,根本冇咁多時間俾蒙古兵練功

反而郭靖班友係個城到日日練兵,仲要降龍十八掌求其搵個大袋乞衣都話識兩三掌,根本廢柴都學得識
柯震惡
打之前聲大大:我要拿你狗命
之後:要劏要殺悉隨尊便
黃蓉聰明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞