郭靖守襄陽守幾廿年點解唔教士兵打降龍十八掌

526 回覆
748 Like 19 Dislike
你又有啲道理嘅
#54先見到呢篇
金庸本身都唔窮

佢啲小說唔會有主角打工呢樣嘢
一係唔憂柴米油鹽
一係就做乞衣化緣
要耕田返工仲邊有時間練武
邊個知守到20年?
你咁講同支那抗日劇講8年抗戰對白一樣
認真小小都明白 國家軍隊嘅實力 對武林人士有絕對輾壓優勢 唔係嘅話 晨早由武林人士做皇帝啦 個個兵都勁弩大盾 你識降龍十八掌有尻用咩 你話當係特種兵 用斬首戰術取敵大將首級就有用(楊過vs蒙哥)
黃易筆下真係武林高手做皇帝

好多人成日將蠢同資質天賦掛勾

其實兩樣野係分開

聰明唔代表有果方面天份

黃蓉夠聰明 佢都做唔到絕世高手
搞咁多做乜,捉左儀琳要脅佢,搞掂。
應該唔得,張無忌潔身自愛,
但一般士兵唔係,學唔到張無忌

教埋班工作量大增, 無時間享受生活
教識咗人, 自己價值就會大跌, 無得做上賓
想收錢教幾年退休, 過幾年又會被叫雞抄家
當個皇帝信得過, 打贏之後實會繼續北上
無得留喺襄陽嘆世界
其實佢做嘅係最合乎利益
吉邨sir你勁撚醒
因為師父只會教七成
畀樓主pin咗, 笑到pk
事實ja
問黎都多9餘
正如問點解你老豆唔係女人一樣

呢個topic任你9up到點都得
點任何論點可以支持
學識九陰真經前咪比東邪屌打
學識之後橫掃啦
到你做人父母就明。與其話護短,
還不如話郭靖黃蓉兩個覩唔識教女。
問題係九陰去到射鵰後期後公廁 最重要果part周伯通都未識
而果part 一燈解讀>話俾黃藥師知>幫洪七公恢復功力
石破天本身個人係好聰明嫁,係佢呀媽由細到大起深山養佢,唔比佢接觸其他人,先搞到佢好單純,情況咪好似小龍女咁。佢學羅漢伏魔功個陣都有講到,單純得黎仲要天資聰穎先明本武功的變化。至於郭靖,你睇佢跟洪七公學18掌個陣就知佢有幾蠢
但係石破天盲字都唔識
仲要純到傻果隻
書中寫佢係真係有少少智商問題
子為父隱、父為子隱其實好合乎人情常理

楊過係郭靖世侄,真係有比真感情落去,聽到佢比個女斬咗隻手落黎,要一手還一手。

黃蓉又同楊過隔咗幾層,冇話討厭,但始終冇個女咁親,又隱約有啲忌諱,當然係保住個女先。

個段啲感情描寫真係幾個乎人倫
教撚咗成班黑社會識武功佢死得仲快
石破天係brave new world入面個野人,佢唔明外面世界發生咩事,但唔係傻。
生活上,佢唔識字,已經比郭靖生活困難
佢又唔係好似小寶咁聰明,
同埋書中真係成日寫佢傻奸奸咁
令狐沖係岳不群教得柒
風清揚都屌岳不群將塊玉石鍊成廢石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞