郭靖守襄陽守幾廿年點解唔教士兵打降龍十八掌

526 回覆
748 Like 19 Dislike
何方妖孽 領教我老邪刀法
因為唔傳 所以失傳 果然係絕學
你睇返#208就知點解唔會練到幾千人做高手
得e個comment有代入打仗去諗
應該去到穆念慈個代都重有
楊過冇學過就斷左
郭襄死得早唔代表佢冇天下無敵過
又要睇返時代背景既,簡單講果時係古代,無工業同大量生產既概念,你諗得出係因為你既思想超前過古人幾百甚至過千年

現實睇過資料係講其實軍隊訓練最主要係練軍人要習慣用長槍刺中人之後唔好停手,要扭支長槍,令敵人無得反殺仲有就係練要打邊d位先殺到人。

反而體能果d, 無現代既運動科學,其實古人唔係識練
學咩都冇撚用
好似蕭峰咁
佢太祖長拳都打到你仆街
你要睇返個屬性架嘛
招式再勁 屬性低都冇用
就好似九劍咁
楊過同令狐都係學左一樣野
就係練基礎屬性
令狐就全點敏 因為理論上人防禦力有限
只要出手夠快 破撚到佢招 就贏硬
楊過就全點力同內力
講返普通士兵 冇內功加乘 根本冇用
同埋再講 金庸寫戰爭亂鳩咁寫
一時楊過就好似三國無雙咁
一時洪七公又話蒙古鐵騎打唔贏
完全係睇佢心情寫
好似阿青咁 神仙咁 求其打都秒一隊軍隊
收皮啦柒頭認真撚
照下塊鏡睇下自己有幾撚on9先啦
屌你老母
1. 班乞衣,例如識得神龍擺尾嘅黎生,係因為佢本身有武學底子先學到降龍

2及3. 咁咪即係教徒弟囉,郭靖最多教得出武氏兄弟、郭芙、耶律齊呢個級數,呢個級數就算有100人都影響唔到大局

4. 咁不如好似楊過食蛇膽舉鐵仲有意義,練內功都仲有機會走火入魔,仲要由零開始教埋穴道知識,time wasting同CP值低

坦白講,練兵本身已經有札馬、蹴鞠、體能訓練,已經係外功嘅一種
學術台唔認真你有病嗎?
個問題同一年戰爭聯邦唔量產高達一樣。
內功係假架喎
咩「降龍十八掌要有內功做基礎」
咪就係正宗既夾硬搵理由去解釋囉
更何況根據小說世界觀
內功黎講外可力拔山河
內可療傷止血
根本更加應該十萬禁軍人人都讀過易筋經先可以入伍啦
仲俾你少林寺獨家發售?

中國小說家係好辛苦先諗到咁樣黎忽略國家機器架
體諒下
原來我係連登張三豐
搞清楚,秦漢係無武功概念,武功既初型係五代時軍人流落民間於是將軍用既殺人手法帶埋入民間
都唔係既,溫瑞安筆下都有寫朝廷名捕既

不過下下都寫鷹犬介入唔過癮

金庸都唔係冇寫朝廷高手,張召重、田歸農、玄昊二老、鳩摩智、鰲拜、段氏同佢啲護衛、蕭峰

仲有阿青都做過越國教頭
聽講 龍 係嗰個年代開始絕種
其實普通智力都會咁做
「皇上,東海有個人叫東邪練左九陰真經,一掌可以打死人,隨時可以黎刺殺你,但暫時冇事」
「哦,咁河水不犯井水 is ok」
會唔會咁呀?

「皇上,九陰真經咁勁,要唔要大內侍衛都練下?」
「唔駛喇,唔係人人練到」
會唔會又咁呀?
中国人的劣根性
再認真回返你:
1. 如果係唔在意門派之別想任教,全真教就應該直接唔搞入門收徒呢個制度,全真教一日仲喺度,道義上郭靖就要尊重返佢地教派,就好似知識產權咁。當然你可以質疑,點解去到國家存亡都仲要藏私,呢個你應該去另外開個PO問「全真教幾廿年點解唔教大宋子民玄門正宗嘅內功」
不過我都大概可以估下,因為書中有寫全真內功初期十年進展極慢,喺前線分分鐘啲士兵打唔到十年都死撚哂,未有少少進境已經俾人亂箭射死咗
2/3. 冇錯,係教學質素問題,但係佢幾廿年嚟啲士兵係不斷死不斷要補充,而唔係同一班士兵不斷打仗都唔死可以狂練武功。至於黃蓉,佢藏私就不嬲出哂名,人到中年之後閪到極點,大家都知就唔再提。
4. 因為戰場之上仲要講戰陣、戰術、補給、器械,唔係人人都徒手落場打交,未行到過去已經俾箭射撚死哂,跑你又跑唔過蒙古啲馬。
5. 既然你唔想深入,咁我都唔同你深入喇
6. 我始終覺得佢冇教,但係呢點書中冇寫到出嚟,我地兩個爭論都冇意思
講真帶兵真係學下就識咩
郭靖邊有教過楊過
黃蓉針鳩住楊過 唔比郭靖教
自己淨係教楊過寫字
再加埋大小武、郭芙資質差又唔勤力先搞成咁
令狐沖無風清揚教都係柒下柒下
「不過下下都寫鷹犬介入唔過癮」
其實唔係呢個問題
問題係如果武俠世界一搵朝廷介入
如果寫得深入就一定會變成政治故事
死梗架
一係蜻蜓點水算 (做下d 二打六)
一係夾硬唔俾佢地介入
你講到有啲似新版哥斯拉電影入面嘅奇怪邏輯,都係全部人包括美國政府都係話要敬畏自然唔好打擾哥斯拉(雖然哥斯拉可以毀滅世界,同金剛打下交就摧毀左半個香港),反而大反派話想整機械哥斯拉對抗哥斯拉就比主角團圍攻搞破壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞