長沙灣美居中心靚裝 vs 沙田中心要裝修

543 回覆
23 Like 204 Dislike
用深水埗跑去美孚同跑城門河比 食廢氣都食到傻啦
住過一排長沙灣,未見過老鼠,不過唔係美居。有朋友住美居,話上年有老鼠入屋,嚇死
除左長沙灣道,都仲有好多路可以跑, 當由樂年花園開始,可以一路沿住山跑去到蘇屋邨,沿明愛下面入工業區,人車都開始無乜,去到尾可以入美孚經荔枝角公園係曼克頓山個邊出去海麗邨方向,經住可以係東京街欽州街南昌街返轉頭,唔會好多人多車。
我個鐘數係旺角再落多d人
東鐵舒服又安全 你架19座個個都係車手
我先土瓜灣
美居對比沙田中心的確唔係好選擇
但你要考慮埋開關後既沙田
會唔會有第三個選擇?
都買得樓唔會差個幾蚊車錢啦 樓主在意車錢就搵返尖沙咀
加多少少買個島啦
加多少少買個中國城嘛
沙田環境係好
但假日同開關後真係多人到想落街舒服食個lunch 都有難度。。。。
平成球仲要有裝既話長沙灣真係幾吸引
加少少買Tesla啦
我覺得全香港最方便嘅地方就係元州邨喎
利申:未住過公屋
長沙灣 除左四小龍好D
其他貧民區咁
交通兩者根本分別不大
而且沙田完全自給自足
加多少少買九肚山啦
都有諗過大圍金禧花園
你點睇
金禧vs 美居 vs 沙中
沙田同長沙灣都住過

沙田適合一家大細,有單車徑多公園可以俾小朋友放電,一落樓有大商場
長沙灣適合未有小朋友嘅年青人,出旺角尖沙咀好方便,大商場要去荔枝角AEON或者出旺角

長沙灣同沙中都好舊,長沙灣半新樓太貴,沙中樓底矮又細,我覺得沙田大圍果d 20年到補地價居屋仲新淨同實用
住長沙灣除左方便真係無其他好處

落街就係舊區, 馬路,車,唐樓, 條街又污糟

格離一大堆新香港人既元洲邨

唔係話沙田中心好,但美居個地區真係太差 元朗,青衣, 沙田, 將軍澳是但一區生活質數都贏晒
離福榮咁遠 唔雜架啦
五球中美居,你會輸到起唔番身
金禧好殘 唔太吸引
不過大圍又係好住過沙田
再加上睇長遠睇圍方搞成點
要講有條路邊度都可以跑嘅
不過拎深水埗長沙灣啲街同沙田城門河畔黎比真係無得比
去荃灣嘅話49x一出城隧就到綠楊了 仲經埋眾安街楊屋道

搭東鐵過海就20分鐘 去觀塘就27分鐘 相差得幾分鐘 但環境差好多
沙田中心樓下冇咩好食, 但樓下多野食就係換黎老鼠, 呢個問題應該邊度都係嫁喇
商埸黎講, 沙田太多人, 唔係比住客行, 而家未開關算好
但你ge budget, 買沙田中心除左預裝修錢仲要預埋大維修, 好似未做
大維修除左預錢, 你仲要預計埋有一段長時間日日都有層綠色野係窗外, 有機會成日鑽牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞