加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
嘩 當年fg GPA A average 都搵咗4-5 個月 百幾份resume,又要出town interview先有offer

而家啲人expectation 咁高。
search 返ON 技工工會有無得攞個牌

唔sure dublin accord 同Sydney accord 有無可能幫到你
如果你有d料,係

外面世界咁大
correlation 不等於causation, 根本咩咩地方唔認你非本地學歴/工作經驗係myth, 特別係IT

佢ghost你既唯一理由係,佢見你冇本地工作經驗/學歴,就唔知你有冇right to work ,公司又冇資源搞visa, 好多時候細公司冇資源分辨,所以見到冇local experience 就飛過你張CV
真,IT都無國界

你話law 就真係有分你做hk lawyer唔會識乜federal law state law
1. 搵華人裝修判頭請你,而同時或攞PR後
2.再讀過,考electrician牌

或直頭轉行做裝修

香港人做裝修,大把客肯俾貴啲價錢,都唔願意搵大陸人師傅做。我搵香港人師傅/判頭幫我裝修,等咗半年先嚟開工,武肺後更加要等耐啲
想做裝修
agent 都係為搵錢姐
你預無可能出到,除非俾八十萬港紙買工

你夠30未?未夠就抽working holiday
你結婚未?老婆係咪recent 5 years grad?
溝個Canadian 女stream c最快

一年ca exp 可以行ee cec or pnp,要計分
你去細省就易d留低
都話 r 唔到workung visa
請教下各位,做緊it但唔係寫program,有10年以上經驗,始終做software development會比較吃香,所以想去到加拿大轉行,大家有咩建議,我又未致於helloWorld都唔識寫?
定係死死氣做返infrastructure? system administrator果類?
想問呢到聲稱做it但搵唔到工既人係咪fg 0exp? 定英文好差搞到interview表現唔好?

根本就唔難搵 我自己連身邊做開it既人都係三四星期就有offer
個人認為,加拿大搵工除非你cv勁到飛天,如果唔係都係睇運,暫時send過40份cv, in過3份工,兩份唔洗牌既藍領工,一份office 工。一個星期內會叫interview. 利申: engine仔,非fg

呢到啲junior工都講緊要related exp. Fg應該好大競爭
infra應該缺過dev…
你身邊嘅人勁姐
都係兩年經左右 唔覺有咩特別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞