加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
其實加拿大產業基礎算唔算闊
好簡略咁睇佢地都係服務業多
有所謂‘’canadian experience“”
你可以search下呢個字
有好多本地中小型公司
見你冇北美經驗
會將你CV dump落垃圾桶
走左先算啦,香港做個爛Rn捱到max咪5萬幾一個月,去到做下藍領慢慢捱
英文有冇好左好多?
都係 人老左覺得返shift真係唔掂
有冇加拿大搵到marketing嘅成功人士分享?
Marketing 會唔會難入行?
勉強英文都叫fluent
有諗過拎完pr 試下做裝修
可以答你九死一生 不過都應該試一試 如果摶中果"一生"既話 你就由local it 狗變成一個可以係global market玩既IT狗 點都應該一戰

btw 英文唔好係點唔好先 我個人覺得要用ielts 6分做分界線
如果6/以上 IT工應該溝通冇問題
5/以下 拜多啲神 求神保佑

利申 有經驗IT狗 見左好耐都未有工開 自認英文垃圾水平
Lululemon / Sales 難唔難見? 英文一般 不過做開對客工
sales 好睇樣

識個大陸妹本地fg 英文好屎(文法 口音都係)都搵到買連鎖時裝sales,只係有樣同態度熱誠
啲opening下下都local experience,唔諗住做返本行了
想搵裝修入行, 其實係香港已經想入行, 但見我做開文職無人理我
同問

利申:即將讀marketing pgd
識人就得,如果唔係點解要請你先?

之前搵個香港人裝修公司,其中一個師傅雞手鴨腳,佢啲同事話佢係新移民,之前喺香港機管局做腦細

又識有個舊同事 (IT programmer) 自己唔撈轉行做裝修。
係冇local experience 但做agency,都做過下外國brand,會唔會有考慮空間
呢邊孤兒仔一個, 無識人, 即係唔使諗啦...
難。睇彩數

之前本地廢老group 有人post 過鬼佬門窗公司請幾個人,就算無身分可以幫你sponsor,唔畏高就得。
面皮厚啲cold call囉,或者你去啲多裝修公司嘅區續家問,kitchen cabinet / flooring 呢啲可能易啲。
不如物色下如果轉行有咩想做
識吓搵 JVS YMCA 等組織。佢哋可協助幫你搵工
想問有無人喺大溫個邊做旅遊業

我申請緊owp 自己專門係owp

心諗溫哥華同日本7個鐘飛機應該有market掛
想問有無人喺大溫個邊做旅遊業

我申請緊owp 自己專門係日本旅遊

心諗溫哥華同日本7個鐘飛機應該有market掛
In過幾份工價錢由5萬-12萬都有
發覺啲老闆好注重你人係唔係加拿大
Even有冇當地工作經驗
係加拿大生活過半年同未落地感覺上差好遠
好似差緊啲野connect唔到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞