加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
咩page?
出發前揾到工個d 好多都唔係靠agent的

一年收銀行/做倉 但有冇諗過之後個career path點行? PR左再讀番書 再轉行?
如果做 DA/BA/BI 嗰啲易唔易搵?見 indeed 好多 post,本人7年經,最衰英文一般
FB 好多agent廣告你咪whatsapp佢地問下價,反正問都唔駛錢
揾緊咩類型工?
工程邊範? 土木、樓宇個d?
建議試下搵份文職做住先再考車牌
我重打算做TD teller 見佢請識講廣東話
外國好多工種都要考牌
我睇過做高級waiter都要考過餐桌禮儀牌
IT 已經係最易搵嫁la wo
想問吓有冇Healthcare嘅人喺嗰邊搵工留個言
例如職治物治
同問,定programming個d 先易搵,先當IT
你個case同我一樣時間grad 應該仲夠時間搵工 9月前夠1年就得
做冷氣要牌/同事有牌
大多數要有車/有人車你
聽講Vancouver果邊多啲冷氣工
我都想知做server admin個d工請唔請白紙
同埋番工係咪打機訓教?
根本藍領工好多都要讀書/考牌
用香港果套搬過嚟以為好易搵到
真係太天真
呢d 幫手搵工嘅香港agent真係唔好信
我臨飛之前send咗份cv比佢,佢話我淨係啱一d entry level嘅工,年薪大概25k-30k CAD
仲要俾佢抽一半年薪(12k)做佣金…
我轉個頭自己係indeed搵工,離岸有offer
人工大概係佢講嘅3-4倍 仲唔洗俾佢抽佣
所以巴打有得自己搵就儘量自己嚟
係加拿大搵工真係唔難 尤其係office文員工

利申:做返digital marketing
thanks巴打!
Yess
要從新搞啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞