加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
巴打你肉應付佢地,佢地平時有咩做
似成日*
咪BA嘢 開會 寫 specs 做testing
公司大把 IT 大陸佬/婆, 講英文條利轉到打曬圈。 technical / application / BA 都有。
黎試吓先,多謝巴打
近千員工公司點會好刻薄,多大陸人只係 IT

如果多IT大陸人 公司唔報,咪即係咩都唔駛報?
你不如睇下幾多人讀完書做專業工種
似得支那咩
大學生以上專業工種唔夠
叫人讀多1,2年 唔想搞高失業率

更可況本地人讀書唔貴 又有得借錢讀(低息/0息)
又可以退稅減稅
做咗 PR就可以有credit history 租平樓,或揾人夾租之類。
其實唔會平,市價樓姐

其實無pr 都租到
你覺得加拿大專業工種夠咩知唔知幾多人send 300份cv都無interview, 幾多人fg搵唔到工
咪係,唔好吹大左個credit history
我只可以話如果諗住黎多倫多打min pay有好生活既,諗都唔好諗
未必,我FD同我講診所receptionist keep住有瑣碎野要處理 無咩時間hea
而且華人診所人工真係頗低 無經驗可能得16-18/HR only
西人會好d,大概21-23/HR (但多數都要你識用佢既system)
我諗全世界打min pay都有好生活只能去芬蘭挪威丹麥
我唔知
我淨係知我識幾個香港ive it畢業去到都叫搵到工

同埋 專業工種需求 一定大過香港支那啦
你淨係計IT 幾多大公司係北美市場

你句野廢到
知唔知絃多人send 3份cv就有interview

條撚樣一定唔係加拿大

因為冇pr都一定有credit
只係由0出發要慢慢草(起始分好似600)
牙醫應該少d嘢搞,無乜 referral,lab report,叫人翻黎覆診

醫生診所多嘢搞d,要識多好多 terms ?
只會租私人樓梗係無問題。
睇工種
咪到高D pay 既人唔過癮,而且呢D地方物價都唔低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞