加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
本身都可以扣
人地國家推動平均學歷向上
邊似得支那
真 個個都有書讀 好過党n 倍
1. 點都有d人 父母有 果陣但1歲都未到 eg 97年7月前生日掛😅
標準答案: IT

但如果有BNO的話 去英國揾IT好d
容易好多 ,隨時連讀書錢都慳到 隔離英國group有人自學入到行
唔讀書加拿大點搵你錢? 你不如睇下加拿大幾多人讀書完都係出黎做waiter, ikea , 做緊labiur work.
Ching 問題我無一年工作點拎PR
如果想求其搵份工過到一年stream B 要求係咪都難
超市M記都無所謂
有無人做PT快遞?聽講好好搵。
但我有前同事老公做開IT, 邊範就唔知啦
見佢係英國得part time 返緊...
不過佢英文麻麻
你自己 利申既:無專業,想搵份工過到stream b 先之後再算

其實係,除咗黑工同濕9 老細唔出糧單/唔寫工作證明
英國返到part time 好過冇,
工作機會點都多d
騎牛揾馬 有工本土經驗 之後就好易轉工

加拿大 想揾番份好工 你預點都要洗一筆錢讀番書
請問有冇人係做緊牙醫診所Reception?
係香港係有牌讀專科 但去到加拿大好難做返本行
所以黎緊想係診所做兩年再去讀洗牙
有冇巴絲分享下搵工 或者係實際做落嘅情況
假. 你俾咗Premium 就有真數
其實E D都係得個參考架je
唔通同你講"無架喇, 唔好報喇" 咁就唔報咩
盡人事聽天命啦, 唔得咪PR完再進修law, 佢嗰邊學費好平下
同埋其實會唔會PR左易D, 你得個3年work permit人地唔清楚可能又唔會理你
謝謝分享 請問知唔知道做落如何? 同埋薪金大約係咩價位
Amazon? 或其他即日速遞服務? 車牌呢? 同埋好似係 self-employed

律師樓文件或我幫襯間舖買咖啡豆,係幾個鐘頭内送到,d人用自己車,每件計。 有d係搭地鐵唔係自己車,但好明顯你接少好多生意。
我個牙醫最近都請咗個OWP聼電話,有2文3語應該唔難。

做呢d唔會點辛苦啦。
你都係預開頭 minimum wage 啦, 手板眼見功夫。
英文麻麻都有part time做 睇黎英國人對香港人真係唔錯
黎加拿大英文麻麻既話 包佢連工都冇得開
保費如果冇公司補貼都幾貴 即使你有醫療保險 你去做一年包一次既身體檢查 你都會有可能收到surprise bills 要你pay翻個醫生 費用一百至二百到 之前有親戚冇保險入醫做膀胱鏡 埋單都要八千幾 體驗個美國套healthcare 你就會想有universal healthcare (eg UK, Canada)
點會

用premium trial 你只會睇到乜地方applicants
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞