加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
俾你咁問一問,送外賣又得唔得呢
類似香港foodpanada 果啲
咩學歷?會唔會讀書
唔得,果d 好多係自僱 self employment

除非好似pizza hut /韓式炸雞咁,餐廳外賣員就得
如果開個tg group 你敢唔敢share
香港CPA 做過big four 去到易唔易搵工?
睇完呢個post 想問係咪得IT 人會移民加拿大
有無非IT 甚至係無專業既人分享下搵工心得
利申:無專業,想搵份工過到stream b 先之後再算
加拿大fresh grad 好難搵工
好多local 都u grad要讀返個bcit 2年dip 先搵到工

無專業我會suggest 你有PR 後進修搵專業入場券
聽 CNTower 叔叔講 加拿大會計而家都好大競爭
想知點解唔去英國先
聽講澳洲迫科都間中會開 sponsor 位
加拿大job market 非常排外
勸你一係博命儲錢讀書 一係去其他國家
你而家要問你兩老有冇 bno, 有嘅又係97後嘅 10月path 可能有你份
+1
但唔知讀咩先有好出路
唔想係香港係廢物,過到去都係廢物
加拿大的CIQS同RICS係互通的
offshore搵工難因為加拿大人唔知香港大學乜野料, 見唔到面好難請
啲網上資料,好多都話用盡政府同 NGO 資源
加拿大好多稅擺咗落啲NGO 度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞