加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
之前連登呢到d 人同埋tg d人吹到話IT好易揾,有個cs 學位 有手有腳就揾到。
講到揾唔到就一定係自己問題咁

但睇番LinkedIn d local 好多都仲揾緊工

最近班人好似收晒聲 又唔沖出黎講好易揾
好似轉晒風向咁
真係睇個人能力,個學位唔代表D咩
果班除時未嚟過呢邊淨係識鳩up
連登不嬲有假膠同on9仔
自己做功課是常識吧
部分可以在hk 考
不過我趕不切了
5月就走

呢面銀行做到VP都係ard 150k base
想問下黎緊2月過加拿大,本身係香港做production house拍開video and tvc, 果邊搵返相關行業嘅工會唔會有難道

另外本身對車都有興趣,係香港有時都會落手落腳保養下同簡單維修,0相關工作經驗搵汽車維修學徒又會唔會好難呢?
sorry 唔記得講係多倫多
最簡單係去幫人換呔換油/打唐人車房工一年
之後去讀整車
請問知唔知難唔難搵,因為都好少資料講呢一類工作
多倫多聽人講呢行好難搵,好似溫哥華會多啲
好難搵 除非你識人做緊
呢d技術工冇經驗冇人脈邊會請
真 又話電工好缺人
搵學徒都搵唔到
我想問用緊SP讀書,中間可唔可以再申請埋OWP?
應該申請唔到,你讀完之後就可以了申請PGWP。
你係5年內畢業就得
想問下巴打做digital marketing有咩要求
我黎緊去加拿大讀一年mkt pgd
之前做開pr 宣傳
想係加拿大轉型做digital marketing
讀埋個本地嘅diploma都容易搵工嘅,見到好多同行過到嚟會喺唔同college讀返個marketing diploma。
讀緊嗰陣記得搵下啲part-time,intern做下,儲下啲so called Canadian Experience。我覺得DM係加拿大都算比較多空缺嘅,不過真係要熟悉local market先叫做容易啲。
你指拍開係direct 開定cam man 定video editing?
嚟咗年幾叫做安頓好分享下
我覺得呢到搵工最緊要吹大d
過咗海就係神仙
cv list 多d 做過嘅projects 同achievement
見工自信d
分享返有份請咗我嘅工 見工嗰陣乜都叫我rate 自己excel skills 呀adobe skills 呀,我乜都話自己係advanced, 請咗我之後有日唔覺意喺hr 位見到冇請另一個人份form, 佢rate 自己係intermediate
其他經驗學歷都差唔多 重點係其實份工根本唔洗advance 嘅excel skill 而我其實都唔識用excel

另外華人工真係如非必要都唔好做
camman
Thank you我會努力搵
以我所知 cam man 呢邊好少係full time, 多數都係contractor/freelancer 既形式
同埋如果本身無network .. 難少少入行

利申:係Toronto 做廣告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞