加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
超市 M 記 英文夠溝通就ok 啦
要去返office 工就一係攞返個加拿大學歷 一係識人refer 一係你好運撞到間唔介意請新移民嘅公司 再唔係就係你英文進步得好快
當然send CV 成本唔高 好多巴絲都係整個加拿大Style CV 之後係咁 Send, 以量取勝 (我諗send 夠100份先啦)
排第三咪Calgary
但凍過toronto同Vancouver 都幾多下
做多d research睇下3地分別
10月會去
搞左CASW認證
你預會再過去讀?
唔會呀
做左啲research見到msw 都唔易入
同埋casw都認証左我個bsw 學歷
希望搵到ngo相關既工
我估我大機會未必得,始終HDSW 同 BSW 都有距離
加上工作環境多以中文為主。
但就算佢approved 左個學歷,at least 短期內要pick up 好多好多野
我考慮既亦都會大機會係個老闆考慮既
但我地可能有個優勢係做新移民,例如廣東話+普+英文都理想既
我覺得Market都幾大
搵唔到咪做住其他工先
讀書就一定易做返社工
始終有本地placement 經驗
但係我無錢讀
你有local placement ?
咁可能好好多
我都覺得做唔做番社工對我黎講無咩所謂,萬一係到撈唔惦既
番香港拎住個牌都唔驚無飯開
無呀 我係香港讀bsw嫁
除左PSW 其他果啲工需唔需要再考過咩牌先做得?
打算做醫院 但佢比PSW contact offer
其他啲assistant 無回音
[member]正 再apply 搵下先
但唔識人好似難啲,呢邊搵工識人好過識人咁[/member]
有回音嘅工通常同send CV 之間隔幾耐
成日見佢status 唔轉好煎熬 rejected 咗都起碼知道要再俾心機揾工 又有啲fixed term offer 係手唔知要唔要好
試過兩個月
IT狗三個月都搵唔到工
搵唔到工呀 好撚驚呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞