加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
可以google 下起下佢底,睇下glassdoor review 再決定
我都做過有d 冇contract 嘅工,都係講個信字,但走嗰陣記得問佢攞返record of employment
如果係SP轉去OWP有冇案例
應該冇。你可以web form問下。
咩叫轉,本身合資格就也可以有曬SP同OWP
啱啱用咗,師兄知唔知通常幾耐回覆
真係唔定,但係俾COVID高峰期果排算快左。
Amazon SDE2 in完downlevel左SDE1,傾左reward但team match左成個月一個Hiring manager都未見,而家recruiter開始扮死
高手
過到面試都好勁
已經freeze緊,可能個offer都冇埋
Interview唔識答唔緊要,最緊要鎮定. 因為你係新移民,好多呢到既野未必知,有時唔識答,你可以話以前份past job 點點點,係香港點點點黎過骨
唔覺IT易搵到工 可能我廢
之後再另外問咗少少香港人,有啲人兩樣申請晒入境一次過activate 晒兩邊
巴打揾左幾耐?
約咗phone interview 冇試過,佢話十五分鐘到,會問咩多有冇巴絲分享吓
ching in咩工
不過15分鐘都冇咩可以問,應該都係同recruiter傾下計about background/job nature睇下你個人對唔對路only
我自己係入境SP然後先攞OWP,依家就打算去flagpole activate
華人文職part time
係咪一定要flagpole?
我係遞香港office,快好多,但係要flagpole, 遞加拿大office 起碼半年,但係話有機會寄比你
唔該晒師兄 耐冇咩所謂,唔想出境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞