加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
無計撞正QT期⋯
幾十年QT我地又食唔正
黎緊話有機會recession, 有工就做住先啦
一年working exp + 你2024年deadline, 錯過左就喊都無謂
話說我而家人係加拿大但打緊美國公司工
係咪都計加拿大工作經驗
見張pay stub 總公司地址,係Arizona
(唔係wfh, 日日要office,office係多倫多)
唔係有機會
而係一定會發生
只係要諗幾時會完事
跟返加拿大扣返federal tax/provincial tax應該就得
之前有巴打提過出到T4之OK
但我再睇IRCC佢寫明1 year of Canadian exp.
如果我經加拿大headhunt請我出糧出T4比我,但實際我係remote同美國公司做野唔知得唔得
經加拿大headhunt請你即係加拿大公司請
所以係ok
實際工作內容只係你代表公司provide service 俾美國公司
之前見大陸人係美國搵contract工做入門IT好易有offer
如果搵到加拿大headhunt接依類美國job就好啦
睇返post 好似it developer 都唔易搵

19 年2 月grad 好似好炆水 仲要本身係香港自學 做得一年developer
最近個市係好淡
本身都有啲GitHub project 寫下front end react + nextjs

見呢邊好重python 寫多個Django
https://t.me/FishTunnel
加拿大TG谷合集
再諗就真係炆啦
不過你預未別一開始就搵返原本個行囉
同埋冬天都比較小工嘅
samesame
我係nurse 考牌仲處理緊
ielts 都係要7都未考

希望過到去有health care 工請我
加和果個毒撚?
但唔係only one
冇其他基本盤
呢舊重要嘢都會覺得虛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞