加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
見到個求職者人數都絕晒望
跟據我send cv 幾百封經驗可以話你聽
你預左多數Reject 人地真係睇經驗多 想要個又多經驗又十項全能, send 咁多封 有回音加interview 只係得十份左右。

所以想揾番IT工建議去英國好d
隔離英國揾工post 有人真係自學揾到工
同埋我都見有唔少例子係英國揾得番IT

你打開LinkedIn 英國IT 工對比下個求職人數就知,
加拿大呢邊IT爭得太癲
點夠玩

英國
一日619乜料
我都想知
加拿大呢邊太crazy
人地英國個邊真心正常好多
好多印度人鳩apply想公司sponsor佢地work visa, 過三年去美國
好多印印係屋企apply 之後求working visa

想問下係咩it post咁多人apply
infra缺唔缺人
咁仲衰,d公司日日大量咁filter cv
可能影響埋你份CV , 知道大把白撞 可能見有冇加拿大學歷/工作經驗黎判斷 西走人, 你可能連埋d印度佬一齊西走 ,怪唔知reject咁多 好多in 都冇得in

但問題連start up 細公司都多人apply到唔正常
細公司沒可能會幫你搞visa掛

美國都未有加拿大咁crazy
美國working visa 咁難攞
咁加拿大都一樣唔易攞
睇黎英美澳加既IT 工 真係得加拿大一個國家多人爭工到好似d樓價咁crazy
沒留意
自己上去LinkedIn search下多唔多工
多唔多人apply就知一二

揾IT 真心過英國易d
tech人 lmia 應該唔難

有perm job offer + tech job 有d省已經可以輕易出PReven bc個 pnp tech scheme對印印都唔難
Send cv>initial call around 30mins>technical interview > interview with ceo >offer
但前提要有合法身份打到工先
Apply 果陣 份工已經問你有冇得legally to work in Canada
到真係請左你 做background check 但出示唔到可合法工作證明 人地公司都唔會請到你
唔係所有公司都願搞LMIA
尤其細公司
邊會肯
巴打近況如何 揾左幾耐工? 有冇OFFER??
小弟都想放棄 你係邊一年grad
Pm tg/whatsapp吹下水
It狗唔好講得細公司會容揾啲,分分鐘入big tech仲容易
都要cv過到screening⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞