加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
connection 可以加返同學同事,唔難
高但好多人爭
落地就揸 貨車唔work ,因為你要考幾個牌,考得黎你都轉左行

水電都要最好讀書 BCIT or red River 果d

你想要幾高薪???
用hksar apply hker owp 好過tn1

金融 你只能去 Toronto
渡假聖地(滑雪場/遠離大城市/睇極光果d) covid 開城後永遠都唔夠人
有冇人知media,拍攝行業難唔難入
香港做hsbc 調Canada HSBC 的話就可以一試

我又唔知你乜dept 又唔知你乜background 又唔知你做乜,大佬你香港搵工都唔一定搵到同grade la
乜media?

呢度有中文media但唔多

應該唔容易
有冇話考啲咩cert 會加啲分出年就出發,但見到咁多IT巴打話好耐都未有offer 有啲驚

利申: 自學IT,但有一年多啲IT 經驗
大神你叻姐,唔係個個有你咁叻

蚊型公司做唔代表無料,大公司做亦唔代表一定有料
Pmp?

利伸9up, 唔係做IT
諗住考下AWS啲cert,但唔知個邊會唔會話睇重某啲area
可惜係去Vancouver
揸個幾鐘車上山有whistler
你要生活就留返香港,你唔係好鐘意話呢邊租貴咩
呢個真
彈出彈入
跟住又話自由無價
下一秒又乜乜柒柒
成條女人咁
酒店業應該唔難,呢度都貼過owp 開咗工

航空應該等下先,同埋香港經驗同呢邊都有啲分別。
exception, not the rule.

做藍領易唔易搵?
喺香港做開電燈佬
有IVE HD in EE,點部署?

打算去Toronto
無IT degree/diploma, 難lu

除非你曾經砌過乜勁app 賣錢啦

assume 你講係做technical 唔係 ba/qa/pm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞