加拿大移民搵工真實情況 (3)

1001 回覆
11 Like 6 Dislike
提一提你地唔洗寫地址。電話同email基本上足夠。

以上個格式好基本,每一日睇大量resume既時候見到呢d己經想reject。

利申:年中IN唔少人
同問,呢到學生通常做咩part time多?
咁有冇建議跟咩格式會好啲
咩都有
有咩format推介
我無exact format推介 - 不過以我自己黎講我, 見到以下例子我好少會直接睇下一份, 至少會睇第一頁. 如果第一頁吸引到我, 我就會睇晒成份

有一樣野要提一提你, 唔係個個hiring manager接受skill rating (i.e. 3/5星C++). Skill rating is a double edged sword! 去到面試 你話自己係3/5星C++, 你要有心理準備人地考你, 同埋會用佢地既3/5星定義去考你!! 你答唔到只會比人扣更加多分

BTW我之前回復無講清楚 - 個format唔係錯, 只不過係比較舊式, 未必會拎到你份resume特出. 以我個人經驗, 呢D黑白/基本格式 會比個hiring manager一個印象你係求其搵工. 同埋呢個格式同印度既mass resume有多少相似, 我基本上我見到就直接禁next!

正所謂吸引到個hiring manager頭一秒你己經打嬴左半場仗係真架!

題外話, 以上既例子去到Director/VP級都見唔少, 所以格式真係好重要 (不過去到呢個級數, 就算差少少都OK, 會搵某D字眼黎睇).

希望幫到你地!

申利: 以上係以software呢行黎講, 其他行業唔清楚
因為之前先俾人話唔好咁花,你唔係做design 工
FB IT group嚟,條友問自己加拿大搵唔搵到翻呢個pay, 搵唔到就留翻喺香港等升算,咪俾人屌咁著重錢途就唔該留喺大灣區
原本已經係匿名岀,多人屌到自己del埋

你做邊方面design?
屌。。以為自己comment。。
打開個LinkedIn份份都百幾個applicant cls公司
我都好難安慰自己可以做得返本行
我想講呢樣嘢

雖然都好多謝佢認真分享,但係我諗好多時都係講運,因為係人夾人
鐘意日資culture?
你咩infra? Onprem?
我cloud infra >90k
大把公司請
做remote都唔錯。收過coinbase offer 350k+ total comp. Facebook (principal) 去到500k
onprem,做VDI, cloud 都熟既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞