荃灣二手上車邊度好?(14)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我以過來人身份黎講我同意你嘅說法

平,但舊,唔方便
不過其實都叫做有得住
荃景圍排名我自己排

荃景 > 荃中 > 荃德,錦豐 > 荃威 >>> 家興,千里台

要靠巴士小巴上去,但其實秋冬行下荃景圍真係好舒服
荃景5球 三百幾尺
行去愉景又快
其實荃中都無想像中咁差
起碼得間惠康但係有間好平嘅士多都買到嘢
同埋多嘢食,不過荃中好多樓都係無敵樓景

view最好係荃威但最舊同最隔涉
利嘉閣地產皇牌屋苑麗城薈分行助理分區經理許喜龍透露,市場新近錄得荃灣麗城花園2期2座低層H室的二手成交,單位實用面積約668方呎,三房套間隔,外望享內園景。單位日前以720萬元沽出,折合實用面積呎價約10,778元。

原業主於2018年以788萬元購入上述單位,持貨至今約4年,轉手帳面蝕約68萬元。

許氏補充,上述為屋苑本月首宗二手成交,現時約有40個單位放售,三房入場價599萬元起。
==================
咁都要蝕68萬,仲未計稅
如果無特別裝修費嘅 連稅同雜費當蝕80萬到
唯有諗呢80萬當4年租
不過我重點放咗喺原來3房入場價6m唔洗
咁自住嚟講CP值都真係好高
CHING 似乎一心睇緊三房
估唔到麗城啲三房平成咁

唔明點解麗城個價咁差,方向+配套問題?
但我舊年同小朋友去麗城叩小學,又無覺得咁差啫
我一直揾緊3房工人套 or 4 房
之前睇左環宇, VC
麗城感覺好似升唔到, 甚至有少少跌
咁你話上車嗰啲如果買咗呢類
就會直接同換樓鏈脫鈎
除非自住到尾唔換唔放
你用買一間VC 三房嘅筆直係麗城可以買兩間

荃灣樓價真係CLS
你咁講陣間又比人追住嚟咬……

家家有求啦 例如我買樓不求好住但求賺錢
理得佢閪則定點 總之睇數據屋苑升得起就得
都可能有一啲人係覺得換樓成本好高
一步到位買三房就唔再諗換樓
咁麗城都係一個唔錯嘅選擇嚟嘅
總之價錢就放曬系到
其實有乜好CLS
冇錯呀
家家有求
公開討論有乜所謂
係,我個CLS 係指個range大到咁

不過始終近巿中心同西站係差一截
其實嚴格嚟講呢樣係一個好現象
由上車平價樓11k , 一直去到中價 16k
再去到荃灣西21k
一條完整嘅換樓鏈, 今日先可以留到嗰班賺到錢嘅業主係返呢一區
否則就會好似葵青區咁, 啲人一有錢就會轉曬去外區, 變相嗰一區留唔到有錢客
前日行咗上去,住巴士總站嗰度還好,有啲仲要博𨋢?好有公屋feel
葵涌好多公屋廢老,交通方便就空氣極差,上山空氣好就交通不便。完全兩種feel,所以上蓋盤都平荃灣一截
所以賣樓賺到錢個班葵青友
賺到就會去其他區
唔會留
睇到我成頭問號
一睇你個comment就知你成日睇諗sir個channel

定係你就係諗sir本尊
599唔買買720差球幾野
如果唔係尺數唔同既話
知咩料啦
這個是最貼題回覆
佢上個po都係咁
我無記錯佢應該昇柏山業主
有幾可過嚟荃灣市 唔熟都正常嘅
麗城典型一家幾口自住十幾廿年盤 長住係唔錯 有自己小區生活唔多外來人
但呢類盤正正又係升得特別小
599嗰個應該係類似呢個極低層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞