荃灣二手上車邊度好?(14)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
柏傲灣我試過屋企出露台都聞到,海之樓上就未試過,但係樓下餐廳就一定聞臭(出面)
住客一般都係比較老,三寶就後生啲

個人鍾意年輕啲嘅社區,所以諗住下年租出荃灣樓搬去啟德
睇餸食飯姐
其實真係睇餸食飯

啱啱做嘢無幾多年,變有咁多資金去荃西,除非諗住自己儲錢可以快過樓價升幅,唔係嘅話都係先上車後換樓

果D老到入棺材嘅屋苑,雖然真係好撚舊,但係起碼可以食到樓價升幅,唔使硬食個人工同樓價個升幅差距。

如果唔係上咗車先,租樓等荃西機會等於倒錢落海。除非已經睇清楚樓價之後會跌到仆街自己可以執到,如果唔係早10幾年好多呢D以為樓價可以跌嘅人已經錯失好多上車機會。

不過而家大環境唔同,係咪要先上車真係要認真諗下,始終好多野同以前係 totally different
買舊樓自住算了,而家新樓上車價都唔係人玩得起
閒閒地八球半兩房,人地麗城買緊靚三房一廁仲要靚景,不過賺少D自住求開心咪算囉
適合自己咪得囉最緊要

有小朋友有工人唔通買一房咩
非靚景麗城三房兩廁八球樓下有交易,我都係睇緊呢D
起碼旺角灣仔有Van到樓下,我呢D做個草根打工仔冇咩要求就係要呢D
成個荃灣西都聽到

萬景 御凱 映日灣都聽到
近期見中x放盤麗城有650萬左右既3房 有間低層仲6m 唔知係咪假盤
其實9成9上到車,但都試過撞正1,2卡超full 就等多班,唔計covid 年代,平均1年有3,4
次要等另一班車
點會嘈丫,又唔會飛車
之前聽講大維修前都有人推倒舊法團d人,目的係安插自己人入法團,咁中標就冇難度
果時聽完就算,但諗返荃威又真係俾人推倒舊法團,而家諗返都唔知邊個先係奸
咁沙田都係啦
海之戀唔臭啦係商場出面有dd味
但同荃灣公園渠口無得比
所以點解日日都有人問荃灣定沙田係新界第一
麗城仲平過工廈三寶?衰舊同遠?
係,我係荃灣大,所以冇咩所謂
咁麗城如果要出外區就麻煩少少囉 同埋離荃灣市中心都好似有D距離

利伸:工三兩房業主 最近都諗緊睇D三房單位 (雖然住左一排但都唔算好熟荃灣其他樓, 研究中)
其實麗城好住嗎?
綠楊都係好嘢,樓舊還舊,但係地鐵盤唔會甩唔到手
出旺角有234
出沙田有48
出港島有Van
樓下店鋪都算齊
八球一房 叫上車
但我成日覺得麗城同荃灣市中心(體育館,街市,圖書館,大鴻輝)有個真距離⋯⋯有少少卻步。
讀書時代有好幾個朋友都住麗城
如果接受到一程駁腳
其實我覺得個小社區幾好
有商場有街市(唔知依家仲有無)有體育館
依家仲可以行過荃灣西 CP值好高
係呀
一程駁腳問題唔大
唔好用市中心既角度睇佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞