荃灣二手上車邊度好?(14)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
9呎半應該差唔多

翠豐台D巴打好似講到好差, 位置好廢
no呀 不過依家慣左有地台 覺得幾好用 想之後都有地台
同埋空間感真係好好多
海之戀/全城滙好好多?
我未開始實地睇 目前都係紙上談兵模式
不過好似講VC 會所 住 既時候好過海之戀/全城匯
咁講,我覺得買樓真係買新嘅會好啲
不過連登話VC 係樓皇,但已經十五歲,我覺得有時間嘅都可以睇下嘅

全城滙同埋海之戀都叫做新嘛
我兩邊都睇過好多次 個人認為100%麗城
除非你真係好鐘意搭西鐵 冇左西鐵唔得 否則完全諗唔到理由揀海濱

麗城
好: 環境舒服 商場齊料 百佳惠康759 hktvmall aeon 7-11 ok屈臣大昌佳寶 中西醫牙醫
多車+走線實用 港島934特快 旺角尖咀234X 沙田48X 另外過海 深水埗 旺角都有超快小巴 駁地鐵西鐵大量巴士+小巴+shuttle 車密多選擇
壞: 行去西鐵冇海濱前排咁近 同埋照睇位置似乎比較受F1影響

海濱
好: 前排近西鐵站 有小量店舖 惠康佳寶7-11 西醫 對面海灣有百佳萬寧AEON 清幽+靜
壞: 車疏+走線廢 地鐵得238M 仲要好慢 除此就得238X係實用 另外38A去美孚同青衣小巴接近0作用
附近又墳場又屠房 環境昏昏沉沉 成個氣氛好退休老人屋苑feel
我會覺得係麗城真係去西站同荃灣站差唔多時間好過海濱
有乜嘢事都可以有多個選擇

基本上我覺得麗城個社區比海濱會成熟一啲
但差別都唔算太勁
荃灣同級比較嘅只有VC598 係三房一個廁所
柏傲灣就 開放式廚房,主人房細,其餘兩間房大D 有海景,只有tower 1B 一柱, 高層成交上過13M
VC 有梗廚,主人房大少少但其餘兩間房好細,但露台更好洗,只有tower 6兩柱,高層成交上過12M
買得三房都想要埋個套厠
咁即係可以唔駛考慮啦
我之前成日收工由唔同地方搭車去荃灣睇樓
夠膽講整體交通一定係麗城好 隨非你好肯定自己永遠都淨係靠西鐵出入

特別係mk紅van/ 港島934 15~20分鐘就到真係快到癲
同樣出mk/過海 分分鐘海濱人仲係西鐵月台等緊/岩岩上車 麗城人已經係mk/港島落左車
Ching你咁講我非常之同意
但你小心得罪之前話西鐵可以去晒所以你要駁腳去嗰個師兄啊

荃灣其中一個優勢係可以搭黨鐵外仲有好多其他選擇
好似我之前番觀塘有可以搭小巴/狗巴

麗城如果比巴士小巴真係贏晒
個人意見 有果句講果句姐
同埋其實講乜都有人唔滿意 海濱業主睇到實唔高興架啦
工三好似都高樓底
特別係樂仔
無話 高唔高興 反而期望 下 敗家仔 快d 搵到 下一個 有心ge 買家 重新發展 過個 海濱廣場 好過咁姐…

but 呢個 願景 都幾難實現…
好難搞其實海濱個場好尷尬 咁大 淨係做民生野又撐唔起
要吸區外客 出面大把場方便過佢 如心都未搞得起幾時輪到海濱
高層嗎?恭喜師兄榮升業主
咁呢啲就自己決定啦
每個家庭需要唔同
呢啲千幾萬得一個廁所
麗城 七球 幾就有三房套
邊有得咁樣比較
恭喜師兄 買樓最緊要自己滿意
唔洗理啲閒言閒語又話舊 又話唔識升乜乜77
4球幾咁平住到荃灣仲想點
dynasty , 柏傲灣50 +
其實真係冇咩問題

而家啲驗樓師吹到手工唔靚棟樓就係危樓咁不過都明既,唔吹大啲啲人點會搵佢地驗樓。

And then啲人又最中意聽新鴻基最好 長實最柒

不斷loop

你實地睇下,其實冇咩問題
同珍重建搞左好耐,高度限制嗰度官司來來回回,前幾個月先發還重審,冇五六七年都唔知得唔得
公屋都係規劃緊,位於葵涌公立學校舊址嗰邊。而家見縫插針四圍都有,可能會較快出現
去沙田返工的確係相當不錯,屋苑門口行去昌榮路巴士站4分鐘到,48X 47X 47A 40X 到沙田,非繁忙時間20分鐘多D到沙田,係接近尾站上唔上到車就難講D
生活當然唔止返工,呢度好多大帝話要行路先去到買野食野就狗也不屌,你叫朋友試吓行10分8分鐘去光輝圍嗰邊,睇睇接唔接受到,呢度好多負皮狗屈人淨係講優點唔講缺點㗎
港鐵管理真係唔錯
荃城匯如果揸車就唔方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞